Esports

Snorkel a Benissa

Snorkel
Snorkel

“En el fons del mar, matarile-rile-rile.” Quantes vegades hem entonat aquesta cançó sense conèixer realment els secrets que amaguen els fons marins. Ara, gràcies a la iniciativa de la Regidoria de Turisme de Benissa, és possible descobrir cada racó aquàtic d’aquest bell municipi del sud de la comarca de la Marina Alta, a Alacant.

Només és necessària una careta de busseig, amb el seu tub, i unes aletes per a practicar el snorkel i submergir-se en les aigües tranquil·les i cristal·lines. Frondoses praderies submarines de posidònia oceànica, que a més d’oxigenar aquestes aigües, alberguen tantes espècies diferents que fan d’elles santuaris naturals, per la qual cosa practicar aquesta modalitat de busseig resulta el millor mitjà per quedar sorprès amb aquest univers de llibertat i tranquil·litat sense massa esforç.

Els participants hauran d’acudir al Centre de Busseig Les Bassetes, a l’Avinguda La Marina quilòmetre 2,5 de Benissa i una vegada vestits, amb l’equipament necessari, arriba el moment de submergir-se i deixar-se portar fins els tresors marins més bells.

Per a aquest dissabte, i com sempre a les 16.00, s’ha organitzat la ruta de La Fustera. Una acollidora balconada al Mediterrani, una cala dotada de tots els serveis que els usuaris puguen demandar, aparcament, bar, zones d’esplai amb taules i bancs, fina arena per tombar-se i un contrast harmoniós entre el verd de la natura i el blau turquesa dels seus fons marins.

Des d’aquest idíl·lic paisatge es poden dur a terme alguns passejos aquàtics, encara que el dissabte es realitzarà la ruta que abasta la part dreta d’aquest bell paratge.

Ja en l’aigua el bussejador se separarà una mica del litoral buscant el punt en què l’arena blanca es troba amb el fons més dur de pedra. Inicialment, apareixen com a plaques de roca nua per després adoptar la forma de pedres entapissades d’algues.

Apunta la praderia de posidònia, a manera de llargs filaments cobrint els nombrosos illots de roca. Ací trobarem nombroses espècies com les brillants salpes que patrullen entre aquests jardins submarins. També serà fàcil la trobada amb peixos agulla, que són habituals d’aigües clares i superficials i, ja entre les roques, sargs, serrans, enrocadors i fadrins.

El diumenge 26 de setembre li toca el torn a la xicoteta Cala Pinets, a la qual s’accedeix des de la carretera que uneix Moraira i Calp. Després d’aparcar el vehicle, el visitant, baixarà caminant per una rampa fins arribar a aquesta nova porta al mar des de la qual s’albira una inoblidable estampa natural amb el penyal d’Ifach com a colofó.

Encara que les possibilitats de passeig amb equip lleuger són àmplies, es proposa començar la ruta des de l’extrem esquerre de la cala on una llengua de roca se submergeix en l’aigua formant una plataforma rocosa a poc més de mig metre de profunditat.

Arribat a aquest punt és el moment de separar-se de la costa. Així, començaran a fer la seua aparició formacions rocoses a manera d’illots submergits coberts de posidònia i colorides algues, on troben refugi xicotets i vistosos peixos com fadrins, fredis, castanyoles etc.

En aquesta cala, es pot observar tres entorns submergits diferents, cadascun amb la seua vida típica: les zones d’arena on es camuflen xicotetes palaies i on patrullen els llobarros i les llises, els fons durs de roca on troben recer, en les seues innombrables esquerdes, els peixos i xicotets crancs o polps, i les praderes de posidònia que serveixen de guarderia als peixos alevins i de pastura a les vistoses i ordenades salpes.

A l’octubre les rutes guiades de snorkel començaran a la Llobella, una tranquil·la i verge cala de cinques que no ha estat objecte d’intervenció humana i conserva el seu aspecte més natural. El discret accés garanteix poca afluència d’usuaris pel que habitualment es practica el nudisme en ella.

La ruta començarà en la part esquerra on només entrar en l’aigua es troba una plataforma submergida de roca a molt poca profunditat.

Des d’ella aniran guanyant calat i immediatament sorgirà la posidònia. És el moment de buscar la zona de transició entre les plantes i l’arena, sobrevolant un fons d’uns 4 o 5 metres de profunditat en el qual la frondositat de la posidònia de vegades s’interromp per roques i calbes d’arena.

A mesura que s’aproximen a la part dreta de la cala apareixeran grans formacions rocoses que configuren curiosos passadissos a manera de canons, i que es podran explorar a la recerca de la vida dels fons: sargs, serrans, fredis i fins i tot alguna despistada palaia que es mimetitza amb les pedres. Aquestes grans roques es troben en un fons d’escassos 2 metres i cauen fins els 4 metres creant balconades sota les quals s’amaguen els vistosos bruels.

La cala Advocat serà la següent protagonista, el diumenge 3 d’octubre. Aquesta magnífica i coneguda cala té els requisits per passar un complet dia de platja.

El 9 d’octubre la protagonista serà la cala del Baladrar. Una preciosa porta al Mediterrani més lluminós. Altres dates a tindre en compte són el 10, 16 i 17 d’octubre en les quals es visitaran la Badia de les Bassetes, La Fustera i Cala Pinets. Les rutes guiades de snorkel van començar a principis de juny impulsades per l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?