Esports

Pepe Ribes i Alex Pella agarren l’autopista cap al sud

L'Estrella Damm
L'Estrella Damm

El moment que tots els navegants esperen ha arribat per l’Estrella Damm i la resta de líders de la flota de la Barcelona World Race. Quan navega a l’oest de les illes Canàries, el barco del Pepe Ribes i l’Alex Pella entra en el règim d’alisis, el que es coneix en l’argot marí com “autopista” cap al sud. Es tracta d’un vent constant del nord-est, d’uns 20 nusos, que viatja de les zones subtropicals a l’equador i que permet una navegació més plàcida … fins l’arribada de les calmes equatorials o Doldrums.

L’entrada en els alisis ha de permetre ampliar l’avantatge respecte als perseguidors del primer barco espanyol de la flota, al mateix temps que aquest segueix atacant el tercer lloc, ocupat pel Mirabaud de Dominique Wavre i Michèle Paret.

En un correu electrònic d’aquesta matinada des de la “Perla Vermella”, com afectuosament diu Pepe Ribes a l’Estrella Damm, el patró de Benissa (Alacant) destil·lava bon ànim i explicava que l’embarcació catalana estava ja “trucant a les portes de l’alisi” , evocant la famosa cançó de Bob Dylan (“Knocking on heaven’s door”, trucant a les portes del cel”). Les condicions de divendres no eren massa còmodes: “Hui (per divendres) hem navegat amb molt poc vent, codi 0 (vela de proa de grans dimensions) gairebé tot el dia, i amb una mar de fons de sud-oest molt forta, que feia molt difícil de vegades omplir les veles de vent “, comentava Ribes.

Però en les últimes hores la situació comença a ser més propícia: “Ara tenim 12 nusos de nord-oest, de manera que creiem que estem” knock knock knocking on alisi’s door “(trucant a les portes de l’alisi). Hem hissat l’A3 (una altra vela asimètrica de proa per vents portants) i estem començant a accelerar una mica “, explicava Ribes.

El patró de l’Estrella Damm al costat de l’Alex Pella destacava el nerviosisme de la passada jornada per evitar quedar aturats al centre de l’anticicló, circumstància que tots dos van saber evitar: “La vida a bord ha estat tranquila excepte que hem passat una mica de nervis per estar tan a prop de l’anticicló i esperar que baixara el baròmetre ha estat una obsessió per no quedar atrapats al centre sense vent “.

Duresa i sensibilitat

Ribes comentava amb estoïcisme admirable les molèsties pròpies de la primera setmana de navegació: “Em fan mal les mans, com sempre la primera setmana. Gairebé no puc agafar res, però sé que en uns dies no les sentiré, i així el dolor se’n va “.

Enmig de la competició sempre hi ha moments màgics, autèntic motiu per viure una aventura tan arriscada com la volta al món a dos i sense escales: “La nit està increïblement estelada”, comentava Ribes. “Aquests últims dies hem tingut tants estels fugaços que no sóc capaç de comptar-los. És més, estic acabant els desitjos, així que si m’envieu els vostres (…) els demanaré per vosaltres “, concloïa la bitàcola.

Classificació provisional Barcelona World Race, 8 gener 2011 09:00 GMT (10.00 hora catalana)

1. Virbac-Paprec 3
2. Foncia, a 10,6 milles del líder
3. Mirabaud, a 100,2 milles del líder
4. Estrella Damm, a 111,5 milles del líder
5. Mapfre, a 171,4 milles del líder

… Fins a 14 participants


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?