Esports

L’amenaça del cicló Atu perd força

L'Estrella Damm estudia com sortejar el temporal
L'Estrella Damm estudia com sortejar el temporal

El cicló Atu segueix sent el principal maldecap que està influint en la tàctica de gran part de la flota de la Barcelona World Race al Pacífic Sud. En sisena i setena posició després de les seues parades tècniques a Wellington (Nova Zelanda), el francès Groupe Bel i el català Estrella Damm, que acaben de creuar el meridià 180 de canvi de data, són dos dels principals afectats pel fenomen a l’hora de decidir la ruta. Els últims informes meteorològics plantegen una pèrdua gradual de força de l’Atu a mesura que baixa lentament al sud-est, transformant-se en depressió extropical. Però segons els informes encara podria produir vents de temporal, amb intensitats entre els 35 i els 45 nusos i ratxes de fins a 55, amb mar agitada i onades de fins a deu metres fins la matinada de dissabte aproximadament.

És per això que els patrons de l’Estrella Damm, Pepe Ribes i Alex Pella, no trauen ull dels informes meteorològics i els mesuraments de l’electrònica d’a bord. En joc està l’elecció de la millor ruta per passar aquesta situació amb el menor risc per al vaixell, al mateix temps que aconseguir un bon posicionament estratègic per a l’apassionant regata que s’ha obert amb un important paquet de la flota.

Un “Atún” molt molest

Aquesta matinada la tensió era evident en un correu electrònic d’Alex Pella, tot i que rebaixada pel seu habitual sentit de l’humor: “Hui ací el principal tema de conversa ha sigut l’ “Atún”! No, la cosa no va de pesca, sinó de ciclons. Bé, hem de sortejar, l’”Atún”: doncs per a nosaltres ja podia haver sigut un “Bonítol” o un “Verat”, perquè el tenim al bell mig de la nostra ruta. Tant és així que no ens deixa passar!”.

“Ací a bord de l’Estrella Damm, la decisió ha sigut clara: tractar d’esquivar-lo”, prosseguia. “No podem intentar aventurar-nos a vents de 55 nusos i onades de 10 metres. Sabem que hem de parar el vaixell, i que ens passe al davant, passar pel nord del centre. Així anem a tractar de fer-ho, sense posar en perill ni el vaixell ni nosaltres mateixos”, afirmava amb serenitat i seny.

Però poc després les previsions meteorològiques canviaven i oferien noves possibilitats més favorables. Així, el patró català, comentava aquest migdia: “Fins aquest matí les previsions eren que l’Atu passava ràpid cap al sud i ens enxampava de ple el centre. Els últims informes, però, diuen que va més poc a poc i perd força, passant de cicló a tempesta tropical i borrasca forta. Sembla que podríem passar per sota però encara no ho sabem cert. Però per descomptat és una sort que es debilite perquè fins ara ens plantejàvem baixar molt el ritme. Però com ara sembla que es desbloca el camí podríem anar rectes i en una virada passar per davall, encara que seguim atents als informes per decidir la millor opció”.

Una regata increïble

En el seu e-mail de matinada Alex Pella reflexionava sobre les sorpreses en una intensíssima Barcelona World Race, després de la seua parada forçosa a Wellington i ara aquest amenaçador fenomen tropical. Pella es mostrava desitjós de seguir donant batalla en una competició que amb la proximitat dels rivals s’ha posat apassionant: “La veritat és que aquesta regata està sent increïble per a nosaltres, sobretot la darrera setmana. Anem de sorpresa en sorpresa (…) Tenim moltes ganes de tornar a regatejar, i veient la nostra posició a la flota ¡sembla que tindrem baralla amb cinc o sis vaixells!”

Classificació provisional Barcelona World Race, 24 febrer 2011 14.00 GMT (15.00 hora catalana):

1. Virbac-Paprec 3
2. Mapfre, a 12,8 milles del líder
3. Renault Z.E., a 999 milles del líder
4. Neutrogena, a 1.124,1 milles del líder
5. Mirabaud, a 1.228,3 milles del líder
6. Groupe Bel, a 1.497,3 milles del líder
7. Estrella Damm, a 1.544,1 milles del líder
… Fins a 12 vaixells en regata


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?