Cultura

Un grup d’aficionats de Benissa reprén les Rutes dels Traginers amb carro

Un grup d’aficionats pertanyents a l’Associació de Carreters i Cavallistes de Benissa ha organitzat les anomenades Rutes dels Traginers. Es tracta, si més no, de reviure i recuperar de l’oblit la tasca que feien els traginers o arriers que transportaven un producte o matèria des d’una població fins a un altra amb carro (el que avui són els transportistes). Aleshores hi havia una sèrie de rutes molt conegudes com la Ruta de la Sal, des de Santa Pola, Torrevella o Calp fins al port de Gandia; la Ruta de la Pansa, fins al port de Dénia; la del peix de Calp fins Alcoi i Cocentaina; o la de la fruita de Callosa fins la Llotja d’Ondara, per citar-ne algunes.

La primera d’aquestes rutes començarà el diumenge 7 d’agost i farà el camí de la pansa, el vi i l’oli en set etapes fins el dissabte 13 d’agost. Els carros passaran pels camins pels quals es transportava el vi de Xaló-Llíber i l’oli de Muro. Així, els carreters completaran un viatge pels camps de raïm de la Vall del Pop, els tarongerals de la Retoria i de Pego, els cirerers de la Vall de Gallinera i els camps d’oliveres i fruiters de secà del Comtat. El recorregut complet per etapes és el següent: Benissa-Xaló (dia 7); Xaló-Alcanalí-Orba-Tormos-Sagra-Pego-l’Atzúvia (dia 8); l’Atzúvia-Vall de Gallinera-Patró-Planes (dia 9); Planes-Muro-Benimarfull-Benillup-Millena (dia 10); Millena-Gorga-Balones-Famorca-Castells de Castells (dia 11); Castells de Castells-Parcent-Alcanalí-Xaló-Llíber (dia 12); i Llíber-Senija-Benissa (dia 13).

L’Associació de Carreters i Cavallistes de Benissa va nàixer al març de 2004 arrel d’una assemblea conjunta entre els membres de la Penya el Carro i la Penya Taurina. Es va crear una entitat única la finalitat de la qual és el foment, la promoció i la protecció del cavall i de l’ase en totes les seues modalitats i els seus creuaments, a més de les seues relacions amb la cultura, les tradicions i els costums valencians, com són les antigues Rutes dels Traginers.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?