Cultura

Música i poesia per ressuscitar els vells safaretjos

Una de les sessions de música i poesia al safareig recuperat de Benissa
Una de les sessions de música i poesia al safareig recuperat de Benissa

El Pou d’Avall, el més popular i primitiu dels quatre safaretjos de Benissa, encara conserva la pedra que seguia el curs de l’aigua des de la font de les Maruques fins el barranc on les dones feien la seua bugada. Així va ser fins finals dels anys 60 del segle passat, quan l’aigua potable i aquelles fonts amb les seues basses, els seus porxos i les seues tertúlies, es van quedar buides.

Després de l’abandó i la degradació, la conscienciació sobre el seu valor històric, arquitectònic i social és recent, segons explica Joan Josep Cardona, cronista oficial de Benissa. En la primera dècada del 2000, la pressió urbanística va amenaçar la supervivència del Pou d’Avall i va ser una campanya ciutadana la que va salvar el safareig d’acabar en el centre d’una rotonda. Hui, una original i modesta iniciativa del Casal Cultural-ACPV de Benissa, reivindica la seua conservació. Des de fa set anys, l’entitat organitza, amb la col·laboració de l’Ajuntament, els Llavadors poètics, una invitació a recuperar i ocupar els safaretjos amb les armes de la poesia i la música.

“Són actes reduïts als quals solen acudir unes 30 persones”, indica Gandia, membre del Casal Cultural. “Cadascú ve amb el seu sopar i nosaltres posem una mica de picar i les postres. Encenem veles i es crea un ambient de complicitat entre els assistents i els músics”.

Benjamí Ortolá, agricultor i poeta, de nom artístic el Cohen de Benissa, és dels que no solen fallar. Ha recitat els seus versos al Pou d’Avall, a Orxelles, Núsols i a Santa Anna. “Tornar a aquests llocs em porta molts records d’infantesa”. Poemes, contes i rondalles són compartits de forma espontània al murmuri de l’aigua fresca. I entre text i text, van caient les cançons. Pau Alabajos, Sergi Contrí, Pepet i Marieta, Lluís Vicent Banyuls o Verdcel són alguns dels cantautors que han actuat. La pròxima cita serà hui dissabte al safareig d’Orxelles. La Banyuls Saxophone Quartet, una agrupació formada per tres escocesos i una benissera establerts a Edimburg, animaran la revetla.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?