Cultura

Joan-Lluís Monjo, Bernat Capó de Cultura Popular 2023 de L’ETNO

Joan Lluís Monjo

L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia ha lliurat el premi Bernat Capó de Cultura Popular 2023 a l’intel·lectual Joan-Lluís Monjo Mascaró, pel treball “El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral”, que aporta “una aportació a la rondallística valenciana” i ajuda a “entendre aspectes relacionats amb els relats transcrits”. L’acte de lliurament ha tingut lloc el divendres de vesprada al Castell d’Alaquàs, seu de la Federació d’Associacions d’Estudis Locals de la Comunitat Valenciana, i lloc que acull l’esdeveniment des que la Diputació entrara a formar part de l’organització del certamen, segons ha informat la institució provincial en un comunicat.

En aquesta XXIV edició del Bernat Capó, l’obra premiada és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que no havia sigut, fins ara, recopilat i estudiat de manera monogràfica. El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha valorat que aquest reconeixement “enllaça amb l’AND de L’ETNO, el museu de la Diputació, que entre les seues línies mestres té la investigació de la cultura popular valenciana des d’un punt de vista rigorós i acadèmic”.

El text premiat suposa “una aportació a la rondallística valenciana”, amb una antologia de més d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral i és el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana. De manera introductòria, el treball ofereix un estudi per a “entendre aspectes relacionats amb els relats transcrits”, com els recursos humorístics en què es basen o les fonts i els àmbits que es van difondre.

En aquest sentit, el responsable de Cultura ha posat en valor “el meritori treball que fan aquests investigadors, molts d’ells docents, que en el seu temps lliure duen a terme aquests estudis de gran qualitat i valor intel·lectual sobre la cultura local i popular valenciana”. Joan-Lluís Monjo i Mascaró és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, llicenciat en Filologia Occitana en la Universitat Paul Valéry de Montpeller i doctor en filologia en la Universitat d’Alacant.

Ha desenvolupat el seu treball investigador al voltant de la dialectologia, la història i la cultura popular, que s’han manifestat en diversos articles i llibres com els dedicats a la parla del sud d’Alacant o la influència mallorquina en la manera de parlar valencià a la comarca de La Marina, treballs pels quals ha rebut el premi Joan Lluís Vives a l’Edició Universitària 2022 en ciències socials, arts i humanitats. El premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular ret homenatge a aquest intel·lectual nascut a Benissa, que va desenvolupar la seua tasca com a periodista en diferents mitjans de comunicació (Saò, El temps, Mediterraneo, Levante-EMV). Així mateix, va posar en marxa projectes de comunicació amb “clara vocació valenciana” com a Diari de València o Notícies al Dia. La seua tasca com a escriptor va tractar diferents temes dels quals destaca el seu assaig ‘Costumari valencià, 1992-94’.

Edicions del Bullent i diferents institucions públiques com L’ETNO, la Mancomunitat Cultural de la Maria Alta i l’Ajuntament de Dénia van posar en marxa aquest premi literari el 1999, amb l’objectiu de “fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular valenciana, tant material com immaterial”. El premi atorgat per L’ETNO està valorat en 6.000 euros, a més de la publicació del text per Edicions del Bullent i el lliurament d’una estàtua realitzada per l’artista valencià Artur Heras. Al llarg d’aquests 22 anys s’han guardonat treballs que han estudiat quasi tots els aspectes de la nostra cultura tradicional.

Des del primer guardó atorgat a Joan Pellicer pel seu ‘Costumari Botànic’ (1999), el premi ha considerat propostes relacionades amb l’imaginari valencià de llegendes i contes, els jocs tradicionals, les manifestacions festives, la recopilació de romanços i cançons, els habitatges rurals, l’emigració, el treball femení o el paper de l’alimentació en la persecució dels moriscos i jueus per la Inquisició a València (2022). El jurat de l’edició de 2023 ha estat format pel director de L’ETNO, Joan Seguí, el conservador del museu de la Diputació, José María Candela, el guanyador de la passada edició (2022), Albert Toldrà, l’antropòloga i component de l’Associació Valenciana d’Antropologia Alba Herrero i l’editora d’Edicions del Bullent, Nuria Sendra.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 28 d’octubre de 2023 a valenciaplaza.com


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?