Cultura

El valencià Josep Iborra guanya el Rovira i Virgili amb «un exercici de pensament»

Breviari d’un bizantí reuneix una sèrie de reflexions

El valencià Josep Iborra es va proclamar ahir el guanyador del primer dels premis Ciutat de Tarragona 2006 que es fa públic: el Rovira i Virgili de biografies, memòries i dietaris. L’obra guardonada és Breviari d’un bizantí, «un exercici de pensament» en el qual l’autor aboca reflexions al voltant de diverses àrees de la cultura, la política o la ciència.

Josep Iborra diu que el títol de l’obra que s’ha emportat el premi Rovira i Virgili és ben explícit: «Breviari, perquè es tracta de textos breus, i d’un bizantí, perquè tenen una manera una mica paradoxal i imaginativa de pensar sobre les coses». I és que l’obra reuneix una sèrie de textos independents els uns dels altres, amb reflexions sobre àrees diverses: cultura, política, ètica, religió, ciència… «Són preses de posicions sobre diferents aspectes a través de textos curts que tenen formes diverses: fragmentaris, narratius, parabòlics…», explicava ahir Iborra, que destacava que el que ha fet en aquest treball són «exercicis de pensament». Per exemple, l’autor reflexiona sobre la diferència entre l’aforisme clàssic tradicional i l’aforisme modern a través de textos de Charles Baudelaire; o sobre «el tòpic que tot està dit», analitzant personatges de l’obra de Lope de Vega Fuente Ovejuna o del Decameró.

Iborra indica que Breviari d’un bizantí és una obra que està estretament lligada amb la seva anterior, Inflexions (2005), per la qual va rebre diversos premis, com el de la mancomunitat de la Ribera Alta 2004.

El premi Rovira i Virgili està dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball guanyador a Arola Editors. El veredicte del jurat es va fer públic ahir al vespre, al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, durant la segona sessió del cicle de lectures públiques de l’obra de Joan Puig i Ferreter Camins de França. L’autor guanyador, que ahir no va poder assistir a l’acte, sí que assistirà a la gala de lliurament de guardons, que tindrà lloc dissabte que ve, dia 18, al restaurant Fortí de la Reina. la vetllada estarà dirigida per Àngels Aymar.

Josep Iborra (Benissa, Marina Alta, 1929), catedràtic de filosofia, és membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Promotor de la cultura valenciana, ha publicat diverses obres: el llibre de narrativa breu, Paràboles i prou (Torre, 1955), i en prosa de no ficció La trinxera literària (Abadia de Montserrat, 1995), Confluències (1995) i Inflexions (Bromera, 2005). També col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació i revistes científiques i culturals, com Saó, Revista de Catalunya, L’Espill, Reduccions i El Temps. També s’ha dedicat a la crítica literària, especialment pel que fa a la novel·la, fet que li ha conferit una reconeguda autoritat dins les lletres valencianes.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?