Cultura

El Micalet homenatja el filòleg i crític literari benisser Josep Iborra

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari EL PAIS el 25 de novembre de 2000:

La centenària Societat Coral el Micalet va homenatjar ahir durant el seu tradicional sopar anual el filòleg i crític literari Josep Iborra (Benissa, 1929). Iborra és llicenciat en Dret, Filosofia i Lletres i doctor en filologia catalana. L’any 1982 Iborra va aconseguir un dels màxims guardons dels Premis Octubre, en l’especialitat d’assaig, amb el seu llibre “Fuster portàtil”. Entre les seues obres cal destacar “Confluències” (1996), La trinxera literària (1996) i Paràboles i prou (1996).

Josep Iborra va ser, a més, director adjunt de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de València dirigit pel professor Manuel Sanchís Guarner des de 1976 fins a 1986, i posteriorment, secretari del Servei de Normalització Lingüística fins a la seua jubilació fa ara cinc anys. Destacat membre i instigador, per tant, de dos dels centres neuràlgics de la normalització acadèmica i lingüística del País Valencià. Iborra és conegut també per les seues col·laboracions com a crític literari en diverses publicacions de l’àmbit lingüístic català com “El Temps”, “Saó” o “Revista de Catalunya”.

El mereixement del XIII premi Micalet d’Honor ha suposat per a Iborra, “tot un motiu d’orgull per la significació i trajectòria en defensa de la identitat dels valencians que ha caracteritzat el Micalet”. El guardonat va assegurar que la normalització lingüística al País Valencià “passa per un mal moment”. “Vivim”, va afirmar, “de les rendes heretades del moviment de recuperació cultural dels anys setanta i huitanta”. Iborra es va mostrar crític amb la Generalitat valenciana a la qual va acusar “d’arraconar el Valencià”.

Durant el sopar, celebrat a l’Hotel Regna Victòria de València, la societat cultural va lliurar també, el seu VI premi de Teatre a l’obra Despropòsits d’Amparo Vayà. El I premi Caixa Popular-Enric Soler i Godes, va ser per a Jordi García Vilar mentre que el VII premi d’investigació filològica Francesc Ferrer Pastor, patrocinat per Editorial Denes, va quedar desert. L’entitat va becar el millor alumne de l’Institut Musical Giner i va nomenar “Honorable soci perpetu” al desaparegut filòleg de La Safor Francesc Ferrer Pastor.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?