Successos

L’Audiència obliga a indemnitzar amb 141.000 euros una jove que va perdre la mà picant carn en un supermercat

Han hagut de passar tres anys i mig perquè els jutges li donen la raó. L’Audiència acaba de condemnar l’amo d’un supermercat de Benissa a pagar 141.579 euros en concepte d’indemnització a una jove que va perdre la mà quan treballava en la secció de xarcuteria. Encara que el cas ja fou arxivat en un jutjat de lo Penal, la sala provincial considera l’empresari responsable d’una falta d’imprudència amb resultats de lesions i el condemna a una multa de 240 euros.

La indemnització s’ha establert d’acord amb els dies de curació, el perjudici estètic causat i la incapacitat permanent patida per la jove per a desenvolupar la seua professió. Com a responsable civil directe, l’asseguradora Unión Alcoyana haurà de desemborsar 120.202 euros, quantitat de la pòlissa contractada pel supermercat.

La sentència es produeix després que el cas fóra arxivat durant la seua instrucció, en considerar el jutge que l’empresa ja havia pagat una sanció administrativa. Després de recórrer l’advocat, el judici es va celebrar al maig de l’any 2005 a Dénia. En aquesta ocasió, l’empresari també resultà absolt, així com la companyia asseguradora. Després d’una nova apel·lació, l’Audiència ha donat la raó a la denunciant en considerar que l’empresari havia de vetlar per la seua seguretat.

Els fets es produïren el 22 de juny de l’any 2002 al supermercat la Fustera de Benissa. Segons la sentència, l’empresari Esteban J. havia encarregat a la jove que treballava en la secció de xarcuteria la realització d’hamburgueses. En adonar-se’n la treballadora que la carn no estava prou triturada, ficà la mà en la màquina de picar “sense emprar el guant de ferro ni la maça per a espentar” la matèria primera. En eixe moment les fulles començaren a funcionar, tallant-li tots els dits.

A conseqüència de l’accident la jove patí la pèrdua de la mà dreta. Després d’estar hospitalitzada 14 dies, tardà en curar-se 216 dies més. Després del sinistre, el supermercat col·locà un resguard fix al lloc per on la treballadora havia introduït la mà.

En la sentència d’apel·lació, l’Audiència considera que la Llei de Riscos Laborals obliga l’empresari a “garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu servei”. Entre les seues funcions té, “com a missió primordial” el “vetlar pel cumpliment de les normes de seguretat”, assenyala la decisió judicial.

Evitar distraccions

Encara que el treballador “també està obligat a respectar els sistemes de seguretat”, la sentència assenyala que es habitual que en el desenvolupament de l’activitat laboral “es produïsca una relaxació en l’ús de les dinàmiques de treball segures, per rutina o per a obtenir un major rendiment en l’activitat”. Precisament per això, l’empresari ha de preveure “les distraccions o imprudències no temeràries que pot cometre el treballador”.

En aquest sentit, el tribunal assenyala que la màquina de picar carn no comptava amb el dispositiu de seguretat per a evitar accidents, una peça que sí que tenia quan acudí la inspecció de treball.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?