Successos

La policia deté a Benissa un exguerriller colombià buscat per crims al seu país

Un moment de la detenció
Un moment de la detenció

La Policia Nacional ha detingut aquest cap de setmana a Benissa a “el Zarco”, un exguerriller de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) de Colòmbia considerat un dels criminals més buscats al seu país. Luis Jhon Castro Ramírez ja va ser arrestat fa dos anys a Espanya, però l’Audiència Nacional el va deixar en llibertat el desembre passat en no realitzar a temps les autoritats colombianes els tràmits per a la seua extradició.

L’arrestat tenia en vigor una ordre internacional de detenció (OID) per diferents homicidis en persones protegides i concert per a delinquir agreujat, fets pels quals tenia pendent una pena de 40 anys a Colòmbia, segons informa la Policia Nacional. La seua localització a Benissa ha sigut possible gràcies a la cooperació policial internacional amb la Policia de Colòmbia a través d’Interpol.

L’arrestat és un desmobilitzat de l’ELN “dedicat al reclutament de falsos positius, això és, la captació de civils innocents per a assassinar-los a sang freda i presentar-los com a baixes de combat”. Entre els fets que se li imputen es troba la captació i posterior lliurament a unitats militars a la Vall del Cauca i Tolima de 14 joves que, posteriorment, van ser assassinats i presentats com a baixes de combat.

Els fets que motiven la reclamació internacional es remunten a 2007, quan el pròfug va participar en l’assassinat de quatre persones. Així mateix va ser el responsable de la mort d’altres sis al municipi de Coyaima, on membres de l’Exèrcit Nacional van executar aquestes persones a les quals van utilitzar posteriorment per a fer-les passar per víctimes de combat.

La localització del fugitiu ha sigut possible gràcies als canals de cooperació policial internacional. Els investigadors van tindre coneixement de l’existència d’una notificació roja d’Interpol per a la seua cerca i detenció per a extradició, i van iniciar gestions per a donar amb el seu parador perquè no existia cap rastre de la seua estada al nostre país.

Els investigadors van analitzar el seu entorn personal i familiar i van detectar vincles familiars que unien al fugitiu amb la ciutat de la Corunya. Les perquisicions van començar a Galícia, però van conduir posteriorment fins a Benissa, on va ser capturat dissabte passat. El detingut ha sigut posat a la disposició de l’Audiència Nacional per a iniciar de nou els tràmits d’extradició.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?