Successos

Ahir va tindre lloc l’homenatge a les joves mortes en 1860

Homenatge a les xiques mortes en 1860
Homenatge a les xiques mortes en 1860

Ahir de vesprada va tindre lloc a l’església parroquial un homenatge a set joves benisseres que van perdre la vida en 1860, després de patir un accident mentre treballaven al camp. Un fet que havia quedat en l’oblit del municipi, i que gràcies al treball de recerca del cronista oficial de la Vila, Joan Josep Cardona, s’ha pogut traure a la llum per al coneixement de tots els benissers.

Segons es desprén del llibre de difunts de la parròquia, el 5 de maig de 1860 van perdre la vida les germanes María i Magadalena Font Fuertes, de 15 i 21 anys, Catalina Ribes Espasa, de 17 anys, Josefa Femenina Oliver, de 36 i també les germanes Josefa i Vicenta Ivars Bertomeu, de 25 i 15 anys respectivament.

Recentment, Cardona, mitjançant l’ajuda de José Luis Luri ha obtingut més informació ja que la notícia es va publicar el 12 de maig de 1860 al periòdic “La correspondencia de España”, a Madrid. Segons s’informava en la publicació, la tràgica mort de les xiques l’havia originada la solsida d’un marge mentre descasaven a l’hora del menjar, després d’aixarcolar el blat.

A causa del silenci i la poca atenció oficial que va tindre el fet en aquell moment, ara després de 150 anys, s’ha cregut oportú recordar-ho d’alguna manera. Per això, ahir en la Missa de les 20.30h., set benisseres, algunes d’elles regidores de l’Ajuntament, van encendre set veles al costat de set roses dedicades a les xiques. Seguidament, els assistents van escoltar una peça de María Callas i es va celebrar la missa.

Segons ha declarat la regidora de la Dona, Maria Llopis, el següent pas serà dedicar un nínxol en l’ossera del cementeri on simbòlicament s’introduirà una arqueta amb terra de la partida rural on se suposa que va esdevindre l’accident (presumiblement a La Costa), acompanyada de les actes de defunció, còpia de la notícia publicada i nota del llibre de cròniques oficials amb làpida recordatòria del nom de les set xiques. Està previst que l’acte tinga lloc el dia de la dona treballadora, és a dir, el 8 de març de 2011.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?