Opinió

Ens veiem el 22-M!, per Guillem Ivars Cabrera

Vota!
Ens veiem el 22-M!

Se’m demana una col·laboració i acudisc, encantat de la vida, a ajudar en el que estiga en la meua mà. Bons xavals i preocupats pel seu poble, Xavi i Joanba, Joanba i Xavi, o Infobenissa, tanto monta… Pense que es veuen animats per un esperit de servei públic en pro de la causa benissera, un crit de fem poble tan poc vist com benvingut. Tan bé que estarien fent-se una cerveseta i ja veus, tirant-li hores davant l’ordinador sense traure un € i aguantant, de ben segur, que algún bròfec els etiquete de___________ (que pense el lector o lectora l’adjectiu que crega oportú, i més be inoportú). Misèries de poble.

El que pretenen dur a terme aquestos dos és un exercici informatiu, el més asèptic possible, per a que els benissers i benisseres (i residents europeus – o d’altre lloc a on tinguen reciprocitat amb les votacions, els dels països a on els protagonistes de Españoles en el Mundo sí voten-) de 18 o més anys participen en la tria del pròxim equip de Govern de l’ajuntament local. Un ‘bravo’ pel seu propòsit. La participació és democràcia, i encara que el que diré ara es repetix com l’all-i-oli, cal recordar que els nostres pares i iaios no pugueren votar durant molts anys.

Exercici informatiu, deia, a un poble on la informació, la qualitat informativa, ha minvat prou, de la mateixa manera que ha baixat a tota la comarca. Recorde les notícies de Linda Herrada, de Cèsar Palazuelos i Cèsar Monzonís, Amanda Ortolà (que encara està a Benissa), Laura Lobato, Eloïssa Vidal i algun més que oblide. Dídac també continua, però l’escena, ja dic, ha baixat prou. Els últims anys he arribat a llegir, en el subtítol d’una notícia que es referia a l’elecció d’un càrrec públic al poble, que “era la opción esperada”. Va ser com una bofetada. Pels que estimem la professió periodística, la crisi econòmica no pot significar una crisi de valors i d’actitud d’anàlisi, eminentment crítica. El que s’espera no és notícia, i si em faig amb el retall l’enviaré a l’Universitat, exemple de com no es pot informar. Periodistes sense títol, quin remei, però no irresponsables. Propaguen ignorància, mala cosa.

De vegades, l’opció més recomanable per llegir noticies referents a Benissa sembla el Costa Blanca Nachrichten, que, per als que com jo, no saben ni papa d’alemany, no patixen la mancança de calitat periodística. Misèries periodístiques.

I torne a les entrevistes – és que si no ho dia… em pica de fa temps, disculpeu la perorata, és que ho diu a la Constitució espanyola, Dret a estar informat -. Un 10 pels candidats. Els tocava participar, sí, i més ara en època de (pre)campanya, quan els polítics besen xiquets, és fan fotos i eixos tòpics de temporada (podem assegurar que a nosaltres no ens besaren). Guanye qui guanye, tindrem alcalde amable, que no n’és poc. Fins i tot, algun se’n vingué a esmorzar el dissabte de les Anyades, abans d’atendre’ns. I va beure Coca cola, molt moderat.

I parlaren. Els candidats al Top One de l’ajuntament contestaren totes les preguntes. Questions còmodes, previsibles –que no esperades- i alguna incòmoda. I informaren dels seus programes electorals, i transmeteren il·lusió. Compliran el que digueren? Esperem que sí.

El que és segur és que a mi no em toca valorar el resultat de les entrevistes, qui desprén més credibilitat o si n’hi ha algú que està pels 3.000 euros mensuals per ser regidor lliberat. No seria joc net, formant part del procés de producció d’aquest especial informatiu d’eleccions d’Infobenissa. Opinió si que en tinc, però me la guarde pel 22-M. No obstant això, tú, que estàs llegint aquestes línies, sí que pots dir qui t’agrada més, formar-te una opinió basada en les entrevistes realitzades.

Una única pega per la meua part, i els candidats tampoc és que tinguen culpa: a vore per a quan una candidata a batlessa, que sí que n’han hagut, però fa ja massa anys, i sembla que involucionem. Misèries de la societat espanyola (però anem endavant, poc a poc).

Votaràs? De nou, et dic a tu, benisser o benissera. Va, que ens hem currat les entrevistes (especialment Xavi i Joanba) i són per al teu coneixement, per a que t’informes de quina opció et sembla més encertada. També pots no votar. Això sí, després no vages queixan-te de que no et molen les iniciatives per als jóvens, que n’hi ha caca de gos al carrer de ca ta uela o el que siga. Tenies l’oportunitat de fer-te escoltar i passares. “És que un vot no canvia res”. Mentida! A Tormos, poble veí de la Marina Alta, van tindre que llançar una moneda a l’aire per triar batle, al haver-hi empat. A 2007, així és que no fa tant.

Més seriosament. Parlem del teu futur. De quina serà la Benissa del futur. Si t’oferirà una faena, unes instalacions esportives o un lloc per a anar a ballar i a relacionar-te.

Anem tancant, gràcies per apropar-te a Infobenissa i fer us d’aquesta web, com deia a l’inici de l’article, un exemple de civisme online.

Ens veiem el proper diumenge 22-M al Taller dels Germans Ivars.

Que tingues un bon dia.

* Guillem Ivars Cabrera és periodista, i s’ha encarregat de les entrevistes als candidats per a les eleccions municipals del 22-M


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?