Opinió

El tren Gandia-Dénia, qüestió de diners?; per Xavi Tro

Xavi Tro a l'estació de tren de Benissa
Xavi Tro a l’estació de tren de Benissa

A novembre del 2009, fa ara exactament 4 anys, s’aprovava per unanimitat una moció nostra, que considerava la línia fèrria Gandia – Dénia com un element essencial i molt valuós per assegurar el futur desenvolupament de les ciutats i pobles de la nostra comarca, la dinamització de l’economia, i el nostre més important model productiu a dia de hui, el turisme. A més, del nostre lligam amb les comarques veïnes de la safor, les riberes, etc, i la nostra capital, València. Amb aquesta línia en marxa, podrien anar els nostres estudiants a les universitats, podríem anar els caps de setmana al futbol o al teatre, de compres quan no puguem trobar determinats articles al nostre poble, al nou hospital de La Fe quan tinguem problemes de salut, tenint en compte la sanitat tercermundista que patim en la nostra comarca gràcies a la nul·la gestió de Marina Salut, a passar un dia en família i en amics per la nostra capital o boniques ciutats com Gandia, Sueca o Cullera, agafar l’AVE o algun avió quan viatgem, i tantes i tantes coses més. I el mateix al revés, algú pot imaginar els turistes que ens visitarien per menjar-se un bon putxero de polp, recorre el nostre centre històric, les nostres platges i la vida que li donaria a Benissa estar connectats amb els pobles de la safor, les riberes, l’horta i València? Ara si vols fer tot això, paga cotxe, combustible i peatge.

D’aquella moció, que poc a poc va anar escampant-se per la resta de municipis de la comarca, es va configurar la històrica manifestació que el 30 de gener del 2010 va ajuntar a Dénia, convocats per la xarxa d’alcaldes, vora 10.000 persones demanant que la nostra comarca deixara de patir l’aïllament ferroviari que ens condemna a viure d’esquenes a les comarques costaneres veïnes, d’una important ciutat valenciana com Gandia i de la nostra capital, la ciutat de València.

En aquells moments, acabaven de signar, el President de la Generalitat Valenciana d’aquell moment, Francisco Camps (PP) i el ministre de Foment de l’anterior govern de l’estat espanyol, José Blanco (PSOE) una sèrie d’acords en matèria de comunicacions ferroviàries i, entre d’altres, l’elaboració d’un pla valencià de rodalies que portava inclòs el tram ferroviari Gandia-Dénia, era l’estiu del 2009.

Especialment activa, bel·ligerant i molt interessada en aquest tema es mostrava en aquells moments l’alcaldessa de Dénia, Ana Kringe, la recordareu perquè va arribar al poder per mig d’una moció de censura plena de foscos interessos i un trànsfuga del PSOE pel mig. Com no podia ser d’altra manera, Dénia, la capital de la Marina Alta, i la seua alcaldessa, encapçalaven una justa i històrica reivindicació com era deixar d’estar aïllats del món per tren, una situació que permet i ens condemna a que una comarca com la marina alta, amb vora 190.000 habitants, no estiga connectada amb el mitjà més ecològic, segur, barat, ràpid i modern, que es el tren, una connexió de menys de 40 km de via. Un aïllament que començava l’any 1974, al desmantellar la línia Gandia – Dénia, que compleix ara 39 anys. Un aïllament que durant els últims 20 anys ha estat ple de continus anuncis, amb les seues corresponents mentides i enganys, amb les corresponents frustracions, fetes tant per part de representants del govern espanyol com de la Generalitat Valenciana, indistintament governats pel PP o pel PSOE, amb continus anuncis de començament d’execució de les obres i que han marginat sistemàticament una comarca com la nostra que sembla no figure en cap mapa dels penjats en les parets de les oficines dels Ministeris a Madrid o de les Conselleries a València. Un aïllament que reivindicava a diari, i portava per bandera Ana Kringe, i altres alcaldes del PP del moment, i que ara, amb una desmesurada covardia política, sempre avantposant els interessos del seu partit i dels seus alts càrrecs, abans dels del seus municipis i dels seus ciutadans.

Ben diferent, és el que diguem nosaltres, els valencianistes de la Marina Alta, la gent de Compromís, que portem molts anys denunciant i reivindicant la necessitat de vertebrar la comarca amb la resta del país, de deixar d’estar marginats i incomunicats amb València i Alacant. Per això ens concentrarem el pròxim dissabte 9 de novembre, a les 11:30 hores a l’estació de tren de Dénia, amb maletes buides però plenes de esperança, en que en un futur pròxim, més prompte que tard, puguen ser utilitzades en normalitat amb la finalitat que toca. En una concentració on esperem que molta gent, independentment del seu color polític, es sume, inclosa vostè Sra. Kringe, i això li ho demana un humil regidor d’un poble veí com Benissa a l’alcaldessa de Dénia, la nostra capital, però igualment incomunicada, marginada i aïllada, i no en val la resposta de … es que ara no hi han diners … Perquè, i quan n’havien?

* Francesc Xavier Tro i Molines és portaveu del grup municipal BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Benissa i Secretari d’organització de COMPROMÍS a la Marina Alta.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?