Opinió

1 any més sense el tren Gandia-Dénia, per Xavi Tro

En el ple ordinari del 4 de novembre del 2009 vaig presentar una moció, que finalment va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Benissa. Una moció on considerava que la línia fèrria Gandia – Dénia és un element molt valuós per assegurar el futur desenvolupament de les ciutats i pobles de la comarca, la dinamització de l’economia i el nostre més important model productiu, el turisme, i el nostre lligam amb les comarques veïnes i la nostra capital, València. Una infrastructura que, a més, tindria repercussió en altres vessants com la comercial, la sanitària, l’educativa, la cultural, etc., i on també vaig recordar que el passat 14 de juliol de 2009, el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps (PP) i el ministre de Foment, José Blanco (PSOE) van anunciar una sèrie d’acords en matèria de comunicacions ferroviàries i, entre d’altres, l’elaboració d’un pla valencià de rodalies. En aquella moció van aprovar els següents punts per unanimitat:

  1. Exigir al govern espanyol i a la Generalitat Valenciana que al pla de rodalies per a la Comunitat Valenciana que s’ha de presentar al gener del 2010 aparega la línia Gandia – Dénia com a primera prioritat.
  2. Exigir al govern espanyol i/o a la Generalitat Valenciana la dotació pressupostària per iniciar les obres del tram Gandia – Dénia.
  3. Desvincular aquest projecte de qualsevol altre que puga endarrerir la seua urgent execució.
  4. Convocar per mig de la xarxa d’alcaldes de la marina alta una manifestació i/o concentració ciutadana a Dénia com a capital de la nostra comarca abans de finalitzar aquest any per tal de reivindicar aquesta necessària infrastructura que complemente la que es farà el pròxim 28 de novembre a Oliva.
  5. Donar trasllat del present acord al Ministeri de Foment, a la Conselleria d’Infrastructures i Transports i a la Presidència de la Generalitat Valenciana.

Poc podia imaginar jo, que d’aquella moció finalment s’acabaria en la manifestació que és va fer la vesprada del dissabte 30 de gener del 2010 a Dénia, on al voltant de 10.000 persones demanàvem que la nostra comarca deixara de patir l’aïllament ferroviari que ens condemna a viure d’esquenes a la comarca veïna de la safor, d’una important ciutat valenciana com Gandia i de la nostra capital, la ciutat de València i que pateixen sobre tot els joves que cursen els seus estudis superiors a València o també a Gandia, el seus pares que els han de portar en cotxe moltes vegades com a mínim a Gandia o a Xeraco o els més majors que a vegades han d’anar al metge i no tenen aquest mitjà de transport per poder-lo fer. O també, perquè no, simplement el fet de poder anar tranquil·lament un dissabte o diumenge a la nostra capital a vore una obra de teatre, de compres o al futbol.

Un aïllament que començava l’any 1974, l’any en que casualment vaig nàixer jo, al desmantellar la línia Gandia – Dénia, un aïllament que compleix ara 37 anys. Un aïllament que durant els últims 20 anys ha estat ple de continus anuncis, amb les seues corresponents mentides i enganys, tant per part de representants del govern espanyol com de la Generalitat Valenciana de la imminent execució de les obres, i que indistintament han estat governats pel PP o pel PSOE i que han marginat sistemàticament una comarca com la nostra que sembla no figure en cap mapa dels penjats en les parets de les oficines dels Ministeris a Madrid o de les Conselleries a València, simplement no existim per a ells ja que tampoc volen desenvolupar un altre projecte capdal per al futur de la nostra comarca, l’eix viari del corredor mediterrani de Barcelona – València – Múrcia – Algesires en una part de l’estat on és concentra la major part de la població de Catalunya, el País Valencià i Múrcia, amb aproximadament 10 milions de persones, com també una bona part de la seua indústria. En aquest sentit cal recordar que un important responsable de FORD Europa, ha dit fa vora 2 mesos que la fàbrica d’Almussafes té els dies comptats si abans de cinc anys no s’ha posat en marxa el corredor ferroviari mediterrani, i estem parlant de més de 7.000 treballadors en planta i vora 2.000 més en treballs indirectes.

Això si, si voleu estimats lectors, el pròxim 22 de maig podem fer que la nostra comarca torne a aparèixer als mapes penjats en les parets de les oficines dels Ministeris a Madrid o de les Conselleries a València. Com? És fàcil, deixant de votar als partits i polítics que ens han mentit, ens han marginat i ens han condemnat a viure aïllats, curiosament són de dos partits centralistes que els seus líders ací no són capaços ni tenen cap interès en demanar el que realment ens fa falta i ens pertoca. No cal que diga quins són, veritat?


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?