Natura

L’explosió del Volcà Hunga-Tonga, als Antípodes, detectada als baròmetres de Benissa

L'explosió del Volcà Hunga Tonga, vista des d'un satèl·lit
L’explosió del Volcà Hunga Tonga, vista des d’un satèl·lit

L’ona de pressió causada per l’explosió del Volcà Hunga-Tonga, situat a Tonga, al nord de Nova-Zelanda, ahir dissabte 15 de gener a les 05.10 h hora local espanyola, va ser detectada als baròmetres de les estacions meteorològiques de Benissa, com la de meteobenissa.org, un fet que es va reproduir arreu d’Europa.

Ona de l'explosió detectada a meteobenissa.org
Ona de l’explosió detectada a meteobenissa.org

El volcà Hunga-Tonga està situat a 17.968 km de Benissa, i per tant, quasi als Antípodes (la distància més allunyada possible del Planeta Terra). No obstant això, el fet que aquesta explosió es tracte d’un dels esdeveniments més violents registrats en els últims temps, ha fet que l’ona de pressió generada arribarà ací cap a les 20.30 h després de recórrer el Pacífic, Alaska, l’Oceà Àrtic i el Nord d’Europa.

Recorregut de l'ona de pressió
Recorregut de l’ona de pressió

Sabent que les ones de pressió, com el so, es desplacen a una velocitat de 343 m/s, l’hora de l’explosió i la distància al volcà, el càlcul de l’arribada és fàcilment reproduïble, obtenint-se 14,5h de temps necessari en recórrer la distància.

Els satèl·lits meteorològics van poder captar des de l’espai l’explosió i l’ona de pressió, i per xarxes socials es pot sentir l’explosió des de les illes properes, com aquest vídeo des del minut 01:45h


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?