Natura

Les aigües del Mediterrani baten el seu rècord històric de temperatura, amb 28,4 graus

Imatge de les temperatures a la Mediterrània

La mar Mediterrània ha trencat el seu rècord històric de temperatura mitjana diària, amb 28,4 graus centígrads en les seues aigües superficials. L’anterior rècord, marcat durant agost de 2003, era de 28,2 graus. És probable que el Mediterrani encara marque temperatures més altes perquè els moments de més calor en les aigües superficials solen registrar-se a l’agost, no al juliol.

La temperatura del Mare Nostrum està tres graus per damunt de l’habitual per a aquesta època de l’any. El meteoròleg Mario Picazo ha advertit en xarxes socials de les conseqüències que poden comportar aquests registres de temperatura.

“Suficient perquè amb les condicions de dinàmica atmosfèrica ideals (com les que caracteritzen els huracans de l’Atlàntic) es passege per les seues aigües un huracà de cap a peus. Serà interessant veure quin tipus d’escenari ens trobem en la recta final de l’estiu amb les primeres incursions d’aire fred”, ha explicat.

També el meteoròleg Scott Duncan ha ressaltat la importància d’aquest rècord. “Això és el més càlid que hem observat mai. El Mediterrani està totalment fora de tots els rècords anteriors”, assegura. En la gràfica que ha compartit es pot veure com la tendència de la temperatura de les aigües encara és ascendent, per la qual cosa fins a agost la situació encara pot tornar-se més anòmala.

El focus de l’anomalia del Mediterrani se situa ara en la seua zona central, en aigües d’Itàlia, on hi ha punts per damunt dels 30 graus. A la zona espanyola més pròxima, a Balears, la temperatura mitjana de les aigües superficials és de 27 graus, segons ha informat l’AEMET. “Només el 2022, 2015 i 2006 van ser més càlids en eixa data, amb dades des de 1940”, puntualitza l’agència.

L’escalfament del Mediterrani és un dels elements claus del fenomen de calor extrema que afecta la regió, sobretot a Itàlia, Algèria i Grècia, que estan patint incendis molt difícils de contindre per culpa de les elevades temperatures i els vents.

Pel seu interés hem publicat aquesta notícia apareguda el 25 de juliol de 2023 a niusdiario.es


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?