Natura

Els ecologistes veuen interès urbanístic en obrir pistes forestals en la serra que va cremar en 2003

Camins a l’urbanisme en l’interior. El col·lectiu ecologista El Runar ha presentat al·legacions a l’obertura de tres camins forestals inclosos en la primera fase del projecte de la Conselleria de Territori i Habitatge “Restauració ambiental de les zones afectades per l’incendi forestal d’agost de 2003 en la Serra de La Venta, termes municipals de Benissa, Llíber i Xaló”. L’incendi va arrasar prop de mil hectàrees dels tres municipis convertint-se en el més important en la comarca dels últims anys.

Segons els ecologistes, l’obertura dels tres camins (el del Penyal de les Planisses, el del Penyot i el de la Sella) “podria estar afavorint la restauració o -en canvi- un futur canvi d’ús del sòl”. Per als conservacionistes els voltants de la Serra de la Venta “són objecte d’una forta pressió urbanística i especuladora de terrenys, que segurament es desplaçarà en un futur cap a la zona afectada per l’obertura dels nous vials”. En aquest sentit, El Runar adverteix que amb les noves pistes forestals “es facilitaria l’accessibilitat (fins ara no es pot arribar amb vehicles a motor) a un nombre considerable de m2, amb una gran presència de ruïnes d’antigues cases de camp i superfície agrícola de planura apta, pel seu relleu uniforme, per a construir habitatges aïllats, que transformaran definitivament les valuoses característiques de la zona”.

En concret, la zona d’actuació del projecte de la Conselleria en el terme de Llíber està qualificada com a sòl urbanitzable. Amb tot, l’ajuntament està elaborant un nou PGOU encara que es desconeix, segons van explicar els ecologistes, com serà l’ús final del sòl d’aquest paratge.

El projecte es troba encara en la fase de presentació de l’informe d’impacte ambiental que és el document que ha al·legat el col·lectiu El Runar. Per als conservacionistes, a més, l’obertura de nous camins no queda justificada “ni per a la prevenció d’incendis perquè es facilita l’accés als piròmans i existeixen alternatives menys impactants i més adequades” ni tampoc per “la necessitat de realitzar replantaments o treballs de restauració ambiental”. Per a aquesta actuació, els conservacionistes proposen “la utilització de les màquines conegudes com aranyes” que sí s’han utilitzat en el cas de la veïna serra de La Solana. Segons va explicar el portaveu del col·lectiu, Àngel Ibáñez, “si entren les màquines a motor es destruirà la fauna que està seriosament deteriorada” i va agregar que “demanem que es deixe un temps sense portar a terme cap iniciativa per a afavorir la regeneració natural”.

Contradiccions

El Runar argumenta en les al·legacions que l’informe d’impacte ambiental conté algunes contradiccions. Així, els ecologistes critiquen que encara que es diu que “transcorreguts 4 mesos de l’incendi, la zona no presenta regeneració d’arbrat” després s’afegeix que “actualment les espècies que s’observen són del tipus que segueix l’estratègia de rebrot, més ràpida que la de germinació. A partir de la pròxima primavera les llavors dispersades intensificaran la competència per a recolonitzar el territori”.

Així mateix, els ecologistes afirmen que “la zona presenta una elevada qualitat paisatgística i un alt valor etnogràfic per l’acció humana en relació amb l’agricultura” per això sol·liciten, a més de la no obertura dels tres camins, “la conservació i recuperació ambiental de la zona sense alterar el paisatge natural i tradicional, afavorint amb subvencions i plans estratègics el manteniment de zones de cultiu de secà en àrees de muntanya”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?