Natura

El Runar demana la paralització de les obres del camí forestal de La Solana de Benissa

En el paratge de la Solana, a Benissa, la Conselleria de Territori i Habitatge ha iniciat, des de fa aproximadament un mes, les obres de construcció d’un camí forestal que connectarà la zona de Pinos amb el camp de tir amb la intenció de reforestar les gairebé 1.000 hectàrees abrasades per un incendi el darrer estiu. Aquest projecte preveu col·locar dos dipòsits d’extinció, un al principi del camí i l’altre al final. No obstant, el col·lectiu El Runar de Benissa ha denunciat l’inici de les obres malgrat estar aprovades per la Conselleria perquè «incompleixen la declaració d’impacte ambiental dictada pel director general de Gestió del Medi Natural». En aquest sentit, l’informe apunta que «les obres s’executaran fora del període de cria de les aus rapaces presents als voltants de la zona. Aquest període comença al gener i finalitza al juliol». Així, el col·lectiu El Runar de Benissa apunta que «les obres del camí forestal han començat a la fi de gener mentre nia una parella d’àguiles cuabarrades -espècie catalogada com a vulnerable- i una altra d’àguiles daurades -d’Interès Especial-, incomplint la consideració sobre la fauna del la zona que s’ha de respectar segons l’informe mediambiental». A més, prop de les obres, El Runar també assegura que podrien niar en la zona aus nocturnes com el duc (búho real). Però existeixen més espècies afectades ja que alguns ornitòlegs han confirmat l’existència d’una parella d’àguiles de «panxa blanca», dintre de les cuabarrades, que cria i caça pels voltants de la muntanya de la Solana.

En principi, la zona que es veurà afectada pel projecte constitueix «part de l’àrea de caça d’aquestes aus. L’època de cria per a les rapaces de gran grandària estaria situada entre gener i juliol, i per a la resta durant la primavera, de març a juliol», indica l’estudi d’impacte ambiental.

Mesures adoptades

Front a l’incompliment de l’informe d’impacte mediambiental, els conservacionistes han escrit una carta dirigida a l’Ajuntament de Benissa i a la Conselleria de Territori i Habitatge per a exigir la «paralització immediata» de les obres. A més, demanen que s’investiguen els fets i s’inicie l’expedient sancionador oportú perquè «es complisca la llei».

A més, el col·lectiu El Runar va apuntar que si les mesures exigides no s’executen estan disposats a «denunciar els fets davant el Seprona per delicte mediambiental».

Finalment, els conservacionistes van recordar que el projecte del camí forestal que s’està executant «no és necessari perquè ja existeixen camins per poder reforestar la zona cremada». En el seu moment, El Runar ja va presentar fortes al·legacions contra aquest projecte pel seu «greu impacte ambiental» però que va acabar sent aprovat per la conselleria.

Sense subvenció

Els membres del col·lectiu El Runar de Benissa asseguren que la repoblació de les zones cremades a la Solana perilla davant la plaga de processionària i de perforadors que estan sofrint els pins de la muntanya en qüestió.

En aquest sentit, els conservacionistes han criticat durament que aquest any «no s’ha portat a terme el tractament antiplaga a la Solana perquè no s’ha subvencionat l’actuació».


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?