Natura

La reforestació de La Solana començarà a la fi de febrer

La Conselleria de Territori i Habitatge iniciarà la finals de febrer els treballs de reforestació de la Serra de La Solana, una zona d’uns 500.000 metres quadrats afectada per nombrosos incendis en les darreres dècades. Gran part de la seva sinistralitat era causada per la ubicació de l’antic abocador municipal, una instal·lació que va ser segellada i clausurada fa uns quants anys. El projecte de reforestació estava preparat des de fa un any, aproximadament, i l’expedient s’ha accelerat a causa del greu incendi patit el passat estiu. Una xicoteta part de les 800 hectàrees cremades pertanyen a La Solana i la Conselleria invertirà dos milions d’euros en una actuació integral que inclou també les serres d’Albir, Serra Gelada i una part de Bèrnia.

L’alcalde, Juan Bautista Roselló, ha qualificat aquesta actuació de reforestació com a molt ambiciosa perquè afecta a tota la superfície de La Solana. L’objectiu és crear un espai forestal i es construiran dues basses de manteniment per a emmagatzemar aigua per a reg de tota la zona de nova plantació i per a actuar en cas d’incendi. A més, el projecte es completa amb una pista forestal des del camp de tir fins la part superior. Aquesta última actuació va ser criticada en el seu moment pel col·lectiu ecologista El Runar però Roselló ha matisat que s’han recollit les al·legacions presentades per a disminuir l’impacte ambiental i, de fet, s’ha variat el traçat i els treballs prevists inicialment. Qualsevol obra afegeix l’alcalde, causa un impacte que és important però és necessari per a realitzar la reforestació i els treballs de manteniment. És a dir, devem sacrificar un poc l’impacte visual amb els beneficis que donarà.

El termini d’execució dels treballs de reforestació duraran al voltant de dos anys. S’utilitzaran plançons de fins a dotze espècies distintes encara que totes autòctones (pins, garrofers, oliveres, alzines i arbustos). En les zones de més fàcil accés es plantaran directament els arbres i en les àrees de major dificultat la reforestació es realitzarà amb llavors.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?