General

Una mar de ciment

Pel seu interés reproduïm aquest article d’opinió aparegut al diari EL PAIS el 15 de gener de 2005:

La pressió urbanística sobre el litoral mediterrani no cessa. Les escasses àrees que es van salvar de la descontrolada voràgine constructiva dels seixanta i huitanta que va poblar de torres i xalets quilòmetres i quilòmetres de costa també han sucumbit finalment a la febre constructora, en aquest cas mitjançant la fórmula de macrourbanitzacions amb camps de golf inclòs. El paradigma de l’imparable avanç del formigó, de vegades, traspassant les fronteres de la línia de domini públic marítim-terrreste, és la costa de la Marina Alta. En aquesta àrea, entre Calp i Benissa -uns 30 quilòmetres- són excepcionals els racons lliures d’edificacions. La postal més comuna en aquesta franja del litoral, en general muntanyenca i d’abruptes penya-segats, són els milers de cases erigides sobre els vessants dels tossals.

Una d’aquestes zones és el paratge conegut com la partida la Llobella, amb una façana marítima d’uns 500 metres, al terme municipal de Benissa. L’Ajuntament planteja desenvolupar el pla parcial -34,5 hectàrees de sòl urbanitzable recollit en el Pla General d’Ordenació (PGOU) vigent des de 2003-. Per a l’execució del pla, l’Ajuntament, presidit per Juan Bautista Roselló, del PP, ha rebut una desena de propostes d’altres tantes promotores. La corporació encara no ha decidit, però amb tota seguretat, segons fonts municipals, rebutjarà les ofertes privades i serà el mateix Ajuntament qui execute el projecte d’urbanització.

EL batle justifica la urbanització de la Llobella per a cobrir la manques de serveis i dotacions de l’actual espai urbà de la platja de Benissa. “A la platja no hi ha cap tipus de servei, com un centre de salut o oficina de la policia”, afirma. “Això obliga els residents a desplaçar-se fins el nucli urbà de Benissa, el qual dista uns 8 quilòmetres”, afegeix.

Roselló qualifica la Lobella com a “punt estratègic” per a completar la trama urbanística del litoral del poble. “La densitat de l’edificabilitat serà molt baixa, no més de 5 cases per hectàrea, és a dir, en total unes 180 noves edificacions”, argumenta el batle. “La resta seran construccions de caràcter dotacional i d’ús públic”, afegeix Roselló.

El batle de Benissa, a més de ressaltar que es tracta de sòl urbanitzable, ja programat en el PGOU, també destaca el marcat caràcter, segons el seu parer, conservacionista del planejament urbà. “El 83% del sòl del terme, 70 hectàrees en total, està qualificat com a no urbanitzable, i d’aquest percentatge, un 30%, d’especial protecció. Només hi ha un 8% de sòl urbà i un altre tant d’urbanitzable en el conjunt de terme”, assevera Roselló.

La proposta de l’Ajuntament de Benissa d’urbanitzar la Llobella compta amb el rebuig inicial dels veïns de la zona, en la seua majoria propietaris de cases alçades de manera irregular en els últims vint anys. Els afectats han presentat al·legacions contra el projecte que, segons ells, té interés especulatiu i, a més, perquè la urbanització de la vall perjudicarà la imatge de turisme de qualitat de la qual gaudeix el poble, gràcies al seu zel per preservar l’entorn natural.

EL batle assenyala, per altra banda, que la majoria de les al·legacions fan referència a les càrregues que haurien de suportar els propietaris de les cases ja existents. “Si la zona s’urbanitza i es dota de serveis, hauran d’aportar la seua part corresponent, però des de la corporació se’ls donarà un tracte diferencial” raona Roselló.

Tant els ecologistes com la Conselleria de Territori i Habitatge posposen la seua valoració sobre l’arribada del formigó a aquest enclavament de la costa fins conèixer el projecte definitiu.

Enllaç d’Interés
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?