General

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià compleix un any

Pel mes de setembre de 2007, fa exactament un any, es va crear l’Oficina de Promoció i ús del Valencià (OPUV) a Benissa, dependent de la Regidoria de Normalització Lingüística, a càrrec de la qual està el regidor del grup municipal CIBE-BLOC, Xavi Tro.

L’objectiu de la seua creació era i és el d’oferir un servei públic que s’encarregue d’atendre les consultes en matèria lingüística dels ciutadans, tant en la correcció i traducció de textos, com donar informació sobre cursos i exàmens de la Junta Calificadora (JQCV), de gestionar les subvencions de la Conselleria per a associacions sense ànim de lucre, així com per a les empreses i comerços que utilitzen el Valencià als seus establiments.

Aquesta iniciativa, demandada per molts usuaris, ha estat un èxit en el seu primer any de funcionament. Des de principis de 2008 disposa de pressupost propi i gràcies a això s’han pogut desenvolupar una sèrie d’activitats, totes gratuïtes, adscrites a promocionar el Valencià al nostre poble així com a integrar els no valencianoparlants en la llengua i la cultura pròpies.

Durant aquests mesos s’ha organitzat la lectura pública del Tirant Lo Blanc dins dels actes del 9 d’octubre, s’ha engegat el projecte Voluntariat pel Valencià, s’ha celebrat el Dia Internacional de la Llengua materna, amb un concert de música en Valencià a càrrec dels cantautors Sergi Contrí, Pau Alabajos i Verdcel, s’ha iniciat un cicle de passejos familiars guiats anomenat “Descobreix el nostre terme”, per paratges peculiars de Benisa, que enguany continuen i que tenen molts seguidors, així com la col·laboració amb els projecte El camí, l’objectiu del qual és consolidar un recorregut senyalitzat i amb allotjaments per la història, la cultura, el paisatge i l’esperit de les terres de parla catalana.

Però una de les activitats que ha obtingut major resposta per part dels benissers han sigut els cursos d’iniciació al Valencià, dirigits a tres grups de població: d’una banda, a les mares i pares de xiquets escolaritzats en Infantil i Primària, que s’impartien a la mateixa escola en horari de 15.15 a 16.15, d’altra banda, els cursos dirigits als residents estrangers, d’11.00 a 12.00, i finalment, en horari de 20.00 a 21.00, per a la població castellanoparlant. Aquests cursos han estat impartits per 2 professores de l’Escola d’adults i han sigut gratuïts. Enguany es continuarà amb la II edició dels cursos, que començaran a l’octubre i finalitzaran al juny, amb una festa fi de curs i lliurament de diplomes, com la de l’any passat.

Segons el regidor delegat, Xavi Tro, el balanç, doncs, durant aquest primer any ha sigut molt positiu i remarca que entre els projectes més immediats de cara a la tardor estan els actes commemoratius del 9 d’octubre, on podran gaudir de teatre, d’una lectura pública del Tirant Lo Blanc, del concert de música en Valencià amb Pep Gimeno i d’altres activitats culturals molt interessants que farem conjuntament amb la regidoria de Cultura que també gestiona el regidor nacionalista.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?