General

Les obres del gasoducte cap a Benissa podrien començar prompte

Alberto Fabra inaugura la Fase I del gasoducte a la Marina Alta
Alberto Fabra inaugura la I Fase del gasoducte

El gas natural arriba a la Marina Alta després de col·locar els 23 primers quilòmetres del gasoducte.

El president del Consell, Alberto Fabra, i el de la companyia Endesa Gas Transporte y Distribución, José Luis Marín, van donar ahir un cop de timó en el futur energètic de la Marina Alta. Ambdós van girar la clau -semblava el timó d’un vaixell- del primer tram del gasoducte, que, construït per Endesa Gas, té 23 quilòmetres i ha de portar el gas natural a tot el nord de la comarca.

L’acte va ser més simbòlic que una altra cosa. Aquest primer tram del gasoducte no entrarà en funcionament fins que la companyia desenvolupe les xarxes locals de distribució. Obrir rases als carrers sempre és complicat. A més, falta el segon tram, que va des de Xàbia a Calp. El traçat final del gasoducte tindrà 44 quilòmetres i la inversió d’Endesa pujarà a 14,9 milions. Ja porta gastats 8,3 milions d’euros.

El conseller delegat de la companyia, Fernando Bergasa, va explicar que aquesta canonada podrà subministrar gas natural a 180.000 llars de la Marina Alta (el 90% de la població) i actuarà com a “pol d’atracció” per a la implantació de noves indústries.

La primera fase del gasoducte arranca al Verger i arriba a Xàbia. Els veïns d’aquest últim poble, dels Poblets, Pedreguer i Gata podran, per fi, accedir a aquesta energia, que és més econòmica i còmoda. També es connectaran a la conducció Pego, Ondara, El Verger i Dénia, però els seus habitants ja poden rebre a les seues cases el gas ciutat; Endesa el distribueix des de centres d’emmagatzematge. La segona fase podria iniciar-se en breu. La canonada passarà pel Poble Nou de Benitatxell, Teulada i Benissa fins arribar a Calp.

El president d’Endesa Gas, que ja sap de les reticències dels ajuntaments perquè el gasoducte obri una cicatriu als seus termes municipals, va apel·lar ahir a “la col·laboració de tots”. Va acceptar que aquestes obres ocasionen “un significatiu impacte al territori”. “Però sempre les duem a terme amb el màxim respecte al medi ambient”, va dir José Luis Marín, que va destacar els valors naturals i agrícoles de la Marina Alta. El president d’Endesa Gas va vaticinar que en cinc mesos “podríem ja donar servei fins a Calp”.

Per la seua banda, el president del Consell va destacar que les obres del primer tram del gasoducte han creat 200 llocs de treball. Va dir que el gas natural augments la competitivitat de les empreses valencianes i que actua com “un pol d’atracció per a la indústria”. Fabra va avançar que l’any que ve tots els municipis valencians de més de 10.000 habitants tindran accés al gas natural.

“Ara només ens falta que arribe el tren”

El dia que la comarca va inaugurar el primer tram del gasoducte, més d’un es va acordar d’un altre projecte que, de moment, segueix en estat gasós: el del tren Gandia-Dénia. “Ara només ens falta el tren”, va proclamar el batle del Verger, Miguel González, del PP, després de destacar que el gasoducte és “vital” per a la Marina Alta. Però la reivindicació del tren se la va endur el vent. El president del Consell no va fer cap al·lusió. Fabra li ha agafat el gust a la Marina Alta. Ahir, a més del Verger, va estar a Ondara i Gata. Fa dues setmana va acudir a Teulada pel Dia d’Europa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?