General

L’Ajuntament de Benissa confirma l’acomiadament de treballadors malgrat tindre superàvit

Concentració de treballadors de l'Ajuntament de Benissa
Concentració de treballadors de l’Ajuntament de Benissa

Tal com va la cosa, que una empresa amb beneficis acomiade els seus treballadors pot resultar com a menys cridaner. Però això és el que ha fet l’Ajuntament de Benissa. Anit, els vots de PP i PSD en el ple van confirmar l’acomiadament de tres treballadors interins a pesar que les arques municipals van llançar en 2013 un romanent positiu de tresoreria d’1,4 milions d’euros i a pesar que el batle, el popular Juan Bautista Roselló, haja presumit de la situació sanejada de les arques municipals, que fins i tot li hauria permès baixar impostos.

Ni tan sols la mobilització de la plantilla de l’ajuntament, que va omplir de gom a gom la sala de plens en senyal de protesta, va servir perquè el PP i els seus socis del PSD feren marxa enrere. Les dos forces polítiques van votar a favor tant dels pressupostos de 2015 com de la modificació del personal municipal i de la Relació de Llocs de treball (RPT), que en la pràctica oficialitzen aquests acomiadaments a partir del pròxim 31 de desembre. Compromís, PSOE i CIBE van votar en contra.

Va ser un ambient tens, ja no només perquè els treballadors van decidir presentar-se en el ple, on van esgrimir pancartes en defensa del futur laboral dels interins i contra les retallades, sinó perquè la plantilla portava ja dies mobilitzant-se, amb protesta a les portes del consistori i recollides de signatures. Bona prova d’aquesta difícil atmosfera va ser el nerviosisme del batle, a qui se li va oblidar en un primer moment permetre a l’oposició que exercira el seu dret al vot.

Malgrat la situació sanejada de l’ajuntament, el govern local va defensar l’acomiadament d’una arquitecte, una TAG de Contractació i un informador turístic, així com de dos càrrecs de confiança, en honor de complir amb la “regla de la despesa”, per la qual aquest no podrà superar la taxa de creixement del Producte Interior Brut, que enguany és d’un 1,3 %.

No obstant això, el més curiós és que aquests acomiadaments no comportaran un estalvi massa significatiu en les arques municipals: les despeses de personal per a l’any que ve suposaran un 40,3% del total dels pressupostos de 2015 mentre que enguany significaven un 40,5%. És a dir, que l’eixida dels interins i la convulsió social que això suposa reportarà a l’ajuntament un nimi 0,2% d’estalvi.

En aquesta dada va posar l’accent l’oposició a l’hora de rebutjar la mesura impulsada pel batle. El portaveu de Compromís, Xavi Tro, va dir en aquest sentit que “igual que és immoral i hauria de ser il·legal que una empresa amb beneficis puga acomiadar un treballador, pensem el mateix en el cas d’un ajuntament en cas de superàvit, ja que els treballadors mai són culpables d’una mala gestió”. Tro fins i tot va arribar a preguntar si “els membres del govern local no han pensat en solidari i baixar-se les nòmines perquè cap treballador se’n vaja al carrer”.

“Un fracàs”

El sufragi de populars i socialdemòcrates també va permetre aprovar aquests pressupostos per a 2015, que ascendiran a més de 14,7 milions d’euros i que, tal com ja publicara aquest diari, contemplen una partida de 200.000 euros per a poder adquirir aigua en cas que els pous del municipi s’assequen, així com altres inversions. També l’oposició va votar en contra.

Tro va considerar que els comptes no serveixen per a tallar la crisi econòmica que sacseja la localitat, on segueixen havent-hi quasi 900 aturats, i margina a més la zona costanera. Mentre, els socialistes van assegurar que els comptes certifiquen el “fracàs” dels governs del PP dels últims anys i van considerar paupèrrim el capítol d’inversions, de tan sols 363.400 euros.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 4 de desembre de 2014 al diari electrònic LA MARINA PLAZA