General

La vaga tanca grans empreses i amb prou feines es nota en el funcionariat

Cartell de la vaga general del 29 de setembre de 2010
Cartell de la vaga general

La jornada de vaga va discórrer ahir amb normalitat a La Marina Alta i els piquets es van assegurar el dimecres de matinada que es compliren els serveis mínims en grans empreses de la comarca.

Després del recorregut per diferents punts de la comarca, els piquets van arribar a Dénia cap a les 10.30 per recórrer els carrers en la manifestació convocada per CCOO i UGT.

Els manifestants van eixir de la plaça Arxiduc Carles, pels carrers La Via i Diana fins arribar a la glorieta del País Valencià, en tot moment escortats per més d’una dotzena d’agents de policia local i nacional.

Una manifestació pacífica que després d’arribar a la Glorieta va agafar el carrer Marquès de Campo, per una de les voreres, fins arribar a la plaça de la Creu Roja. Això sí, abans van quedar per acudir a Alacant i participar en la manifestació de les 19.00. En arribar a la Creu Roja es va llegir un manifest contra de la reforma laboral.

Encara que al tancament d’aquesta edició no hi havia dades de seguiment de la vaga en tota la comarca, els representants sindicals van mostrar la seua satisfacció.

Segons Marta Gómez, secretària d’Organització d’UGT a La Marina Alta, al voltant de 80 treballadors van formar el piquet informatiu que durant tota la nit va recórrer diferents punts de la comarca per informar als treballadors que acudien als seus llocs de treball.

Entre els èxits aconseguits, Gómez va indicar el seguiment del 100% en grans empreses tant situades a Pedreguer (Rolser) com a Dénia (Llácer, un 80%) i El Verger (Ortiz). Tampoc la ITV, situada a Ondara va obrir les seues portes i segons la sindicalista, es “va aconseguir la paralització de la recollida de fem i escombradores amb la finalitat que només es compliren els serveis mínims”.

També hi va haver satisfacció pel seguiment que va tindre la vaga en algunes empreses de construcció de la comarca, com a Gata o al polígon industrial de Dénia.

Entre les incidències va destacar a Ondara on els piquets van aconseguir que es tancara ahir l’Escola Taller que està treballant en la reforma de l’edifici El Prado.

Segons es va explicar des dels sindicats, en arribar al lloc es van adonar que no reunia les condicions de seguretat i prevenció. I el mateix responsable va acudir per indicar a tots els alumnes que se n’anaren cap a casa. També el Port de Dénia ha treballat amb els serveis mínims, en l’Administració, segons va assenyalar Félix León del Comitè d’empresa. Quant a trànsit marítim, Baleària només va oferir un servei entre Dénia i les Illes Balears.

Segons va comentar UGT, aquest sindicat va presentar a Madrid una denúncia contra la naviliera dianenca per “coaccionar i amenaçar els treballadors perquè no exerciren el seu dret a la vaga”.

Respecte als instituts cal ressenyar que també la tònica en els tres de Dénia, Historiador Chabàs, Maria Ibars i l’IES número 3, en l’inici de les classes d’ahir. El seguiment de la vaga va ser bastant variat segons el centre educatiu.

En el Chabás, alguns professors no van avisar que no acudirien a classe i hi va haver grups que van haver de ser reagrupats en aules, a causa de la falta d’alumnes. Els serveis mínims establerts eren del director, en torn de matí, i la vicedirectora en el segon torn. Això per a un centre amb 1.106 estudiants.

Al María Ibars la vaga va ser secundada per al voltant del 30% del professorat. Quant a l’alumnat va ser molt irregular, ja que molts pares, va assenyalar el director Pepe Toni Server, van optar per no portar als seus fills a classe. En l’IES número 3, va haver-hi menor afluència d’alumnes que altres dies, al voltant del 60% dels estudiants van acudir a classe. A més, segons dades facilitades a primera hora des de la direcció del centre, la normalitat va ser la tònica en el professorat, doncs només 3 de 37 professors es van sumar a la vaga.

A l’Ajuntament de Dénia, tan sols uns 30 treballadors, entre un 6 i un 8% , van secundar la vaga. En la Residència d’Ancians de Santa Lucia, es van complir els serveis mínims establerts segons decret en un 60%.

A l’ajuntament de Calp entre un 46% i un 50% de la plantilla va secundar l’atur, mentre que al de Benissa i l’empresa municipal Benissa Impuls, tan sols 20 treballadors, la qual cosa suposa un 7’5% de tot el personal, va secundar la vaga general.

Des de primera hora del matí a l’ajuntament de Calp, hi va haver piquets informatius. A més es va donar a conèixer el decret del batle, Ximo Tur, pel qual decideix “concedir als treballadors que facen ús del dret constitucional a la vaga, la facultat de triar entre el descompte salarial corresponent o la recuperació del dia”.

Una informació que alguns treballadors no coneixien i que els va animar a sumar-se a aquest atur general convocat ahir.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?