General

La comarca exigeix a la Generalitat els fons aportats pels ajuntaments a la planta de fem

Els assistents a la reunió a Dénia
Els assistents a la reunió a Dénia

Els batles de la Marina Alta i la Generalitat Valenciana, amb la seua empresa pública Vaersa pel mig, segueixen sense posar-se d’acord pel traspàs de les instal·lacions de la planta de transferència de residus de la Xara. En la reunió que van mantindre ahir a l’Ajuntament de Dénia, els batles van pactar l’estratègia a seguir després de l’última reunió que van mantindre a València amb la consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, en la qual va quedar suficientment clara la dificultat d’aconseguir un acord econòmic. Finalment haurà de ser el Consell Jurídic Consultiu (CJC) de la Comunitat Valenciana qui determine a quina de les dues parts li correspon disposar del voltant de milió i mig d’euros que conserva com a fons la societat Reciclatge de Residus Marina Alta, S.A., l’empresa que gestiona la planta de fem i que està constituïda per Vaersa i els ajuntaments.

La decisió de la Generalitat Valenciana de desmantellar les seues empreses públiques va propiciar a finals de 2013 que Vaersa comunicara a la resta d’accionistes de la Societat de Reciclatge, que no són altres que els ajuntaments, que abandona l’empresa. I ací arranca el conflicte. Les dos parts estan d’acord perquè els municipis li compren a Vaersa la seua participació en l’empresa, que ascendeix al 97,4% de les accions. Els ajuntaments pagarien per elles uns 56.000 euros.

Els representants municipals estudien dedicar els fons a crear una segona planta de transferències per al sud de la comarca

No obstant això, la discrepància apareix a l’hora de valorar a qui li corresponen els 1.500.000 euros, aproximadament, que té l’empresa en caixa. La Conselleria d’Infraestructures s’acull al que estableix el Dret mercantil, és a dir, que a Vaersa li correspondria quedar-se també amb el 97,4% d’aquests fons. No obstant això, els ajuntaments esgrimeixen que Reciclatge de Residus no és una empresa a l’ús, sinó una societat amb participació d’administracions públiques i que maneja fons públics. En aquest sentit, recorden que aquest milió i mig d’euros prové de les aportacions realitzades durant anys pels ajuntaments, i que a més eren aportacions finalistes, amb la qual cosa han de reinvertir-se en les pròpies instal·lacions de gestió dels residus. A més, recorden que la inversió realitzada en el seu moment per la Generalitat per a crear la planta de transferències està ja amortitzada.

Amb aquest argument, els batles consideren que el milió i mig d’euros, que provenen de les taxes pagades pels veïns, ha de romandre a la caixa de l’empresa per a escometre la necessària modernització de les instal·lacions i fins i tot la creació de noves. De fet, la prioritat dels municipis és crear una segona planta de transferències, de menors dimensions, a la meitat sud de la comarca.

En la reunió d’ahir, els batles van acordar posar a treballar els seus secretaris municipals per a consensuar un informe jurídic que avale la seua postura i que s’elevarà al Consell Jurídic Consultiu. Vaersa, per la seua banda, remetrà també el seu propi a l’òrgan consultiu de la Generalitat. I aquest serà, per tant, qui tinga l’última paraula.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari digital LA MARINA PLAZA el 21 de febrer de 2014.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?