General

Foment desbloqueja la variant de Benissa, que preveu ara més de 200 expropiacions i l’enderrocament d’edificis

L'estat actual de la variant de Benissa en l'encreuament amb la carretera de Senija
Obres inacabades de la variant

Almenys pel que fa als tràmits burocràtics, el Ministeri de Foment acaba de desbloquejar una de les obres més esperades a la Marina Alta, la variant de la N-332 a Benissa, que ha de pal·liar un dels punts negres històrics del trànsit a la comarca. Ho ha fet sotmetent a exposició pública en el BOE el “traçat de terminació de la variant”, el primer dels diferents passos que cal donar abans d’iniciar les obres.

Com es recordarà, els treballs de la infraestructura van arribar a iniciar-se amb els moviments de terra. Però van quedar paralitzats al maig de 2009, quan la primera adjudicatària, Begar Construcciones y Contratas, va entrar en concurs de creditors. Ara ha calgut tornar a començar. I el nou projecte ve amb importants novetats. El pressupost, per exemple, és de 27 milions d’euros, front els 17 de l’original.

D’aquests 27 milions, poc mes de 2,1 es dedicaran a les expropiacions, que han augmentat considerablement. En el seu projecte, Foment quasi utilitza un eufemisme, en asseverar que “s’ha variat l’ocupació (de terrenys) lleugerament”. Però els números són importants: més de 200 propietaris van a veure’s afectats. D’ells, uns 180 veuran incrementat el seu “àmbit d’ocupació”, que afectarà part de les seues propietats. Altres 50 veuran expropiada per complet la seua parcel·la. A més, es preveu l’enderrocament de cinc cases, instal·lacions agropecuàries o disseminat rural.

Aquest augment en els terrenys a expropiar es produeix en primer lloc perquè el traçat ha variat; i també perquè es van produir “errors cartogràfics” en el primer projecte, que no va incloure parcel·les que en realitat sí que calia ocupar. La variant començarà en l’actual eixida a l’autopista AP-7 i conclourà abans del desviament a la carretera de Xaló. El seu propòsit és superar els tres quilòmetres de travessia urbana de Benissa, que constitueixen ara mateix un autèntic embut viari.

A més, en tot aquest temps que ha estat paralitzada aquesta carretera s’ha produït en el mateix entorn una altra obra, la del gasoducte, el traçat del qual coincideix en alguns punts amb la variant. Així que la nova carretera haurà de reforçar els “encreuaments” amb les canonades del gas. També es preveu la construcció de diferents murs d’escullera per a apuntalar talusos de fins a deu metres d’altura. I primer de tot, caldrà reprendre els moviments de terra que Begar va deixar a mig fer.

Inauguració en 2018?

Posar-li una data ara mateix a la represa de la variant és una cosa temerària: els terminis que han anat prometent amb anterioritat les diferents administracions s’han incomplit sistemàticament. Sense anar més lluny, a la tardor de 2013 el president de la Generalitat, Alberto Fabra, va anunciar que les obres començarien el 2014. Evidentment, va errar en les seues previsions.

Fins i tot cal dir que ara mateix amb aquesta publicació al BOE que Foment desbloqueje el projecte també pot ser qüestionable si es té en compte que als seus pressupostos de 2015 l’Estat no ha consignat ni un sol euro per a aquesta variant. Ara bé, a l’octubre de l’any passat, el Govern ja va matisar que aquestes obres es pagarien per l’anomenat mètode alemany, això és, que només s’abonarà els diners a l’adjudicatària quan les obres estiguen finalitzades. Així que és en 2018 quan ara mateix l’Executiu de Rajoy té pressupostats aquests 27 milions que costa l’actuació. I aquesta és per tant la data posada ara mateix en l’horitzó per tallar la cinta inaugural.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 6 de març de 2015 al diari electrònic LA MARINA PLAZA


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?