General

El bon negoci de la gestió pública

Benissa és el paradigma. Cap altre municipi entre la resta de pobles de la Marina Alta s’enfronta a la crisi amb tant alleujament. El seu batle, Juan Bautista Roselló, del PP, va avançar ahir que 2012 es va tancar amb un superàvit (diferència entre ingressos i despeses) de 868.626 euros. Però va oferir una altra dada més reveladora: La ràtio de deute viu (préstecs) és del 13,90%. Al sostre del 75 % que marca la frontera de l’estabilitat pressupostària “no arribem ni de lluny”, va dir el batle. Aquest ajuntament està ni més ni menys que a 61 punts d’aquest límit. I una altra dada molt eloqüent: Benissa és l’únic municipi que compleix rigorosament en el pagament als proveïdors. Les factures s’abonen en 30 dies. “Ací no hi ha morositat”, va proclamar Roselló.

El batle benisser va destacar que, després de molts anys, en 2012 es va aconseguir entrar en la senda del superàvit. Es van ingressar 15.395.931 euros i es van gastar 14.526.080. Aquest exercici de contenció de la despesa ha permès avançar en un any l’objectiu de reduir a la meitat els 1,8 milions de romanent negatiu de tresoreria que arrossegava l’ajuntament.

Roselló va destacar que “el model de gestió” d’aquest consistori es basa en la prestació directa dels serveis públics. Mentre altres municipis es deixen seduir per la privatització, emmascarada amb l’eufemisme d’externalització dels serveis, Benissa ha mantingut com a municipals el subministrament d’aigua, la recollida de fem, la neteja viària o el manteniment de les platges, l’escola de música i dansa i la formació d’adults. L’empresa pública Benissa Impuls compleix una tasca essencial. Roselló s’ha destapat com un dels pocs batles del PP que defensa el model de gestió pública.

També és cert que aquest poble ja jugava amb avantatge. No va haver d’acollir-se al pla de pagament a proveïdors. Altres pobles s’han acabat d’endeutar fins les orelles. Benissa deu als bancs 1,7 milions, però el gruix és dels diners que ha d’anar aportant la Generalitat pels 1,2 milions de les obres de l’institut que va avançar el consistori.

El batle va dir que s’està revisant el cadastre a la baixa. L’any que ve baixaran els rebuts de l’IBI sobretot a la zona costanera.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?