General

Donen a l’arxiu històric una revista mensual feta pels xiquets de l’escola de Benissa de l’any 1933

Lliurament de la donació a l'Arxiu Històric de Benissa
Lliurament de la donació a l’Arxiu Històric de Benissa

Aquest dimecres ha tingut lloc a l’Arxiu Històric de Benissa, el lliurament per part de la família Ortolá–Santacreu d’una còpia de la revista mensual infantil EDUCACIÓN publicada per l’Escola de Xiquets Núm. 3, de Benissa, en 1933.

El lliurament al batle d’una memòria USB amb els arxius PDF de quasi tots els números publicats d’aquesta revista l’ha realitzat una de les filles de Juan Ortolá Ivars, Marisa Ortolá Santacreu, en el seu nom i en el de la seua germana Concha (que no ha pogut acudir). A l’acte han assistit també Pere Cabrera, que va ser el primer a conèixer l’existència de les revistes, l’arxiver municipal i la regidora de Cultura de l’ajuntament, que ha considerat molt interessant editar una publicació per a difondre-les, en un futur pròxim.

Juan Ortolá Ivars, mort el 2008, va ser alumne de l’Escola de Xiquets Núm. 3, de Benissa, i va participar molt activament, juntament amb els seus companys de classe, en l’experiència que el seu mestre Francisco Medina Sáez realitzava en eixos moments de gran dinamisme pedagògic, la publicació d’una revista escolar amb les activitats, experiències i avanços de la classe, realitzada pels mateixos xiquets, durant el curs.

Els exemplars de la revista EDUCACIÓN, que Juan havia fet a l’escola amb Don Francisco els va conservar durant tota la seua vida, i van viatjar amb ell des de Benissa a Brasil on va residir, fins la seua tornada el 1969, perquè les considerava un valuós tresor. Gràcies a açò, i a la donació realitzada a l’Arxiu de Benissa, podem conèixer el preciós llegat d’una classe i un mestre que van fer les coses de manera diferent en una època molt difícil de la nostra història recent.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?