General

Desenes d’immigrants viuen amuntegats i entre escombraries en cases en ruïna de Benissa

Amuntegats, envoltats d’escombraries i sense llum elèctrica ni aigua potable. Així viuen des de fa mesos desenes d’immigrants magrebins en dues cases abandonades i en ruïnes de Benissa.

En l’antic asil, que és un edifici de parets escrostonades i amb la teulada que amenaça amb caure, resideixen com poden entre 15 i 20 immigrants. “És veritat, ací no estem gens bé, però no tenim altra cosa”, va admetre ahir un d’aquests immigrants. “Les condicions són infrahumanes”, va afirmar.

Els immigrants magrebins dormen en habitacionetes humides i malsanes. S’enllumenen amb veles i es renten amb l’aigua que guarden en garrafes. Fora hi ha tres cotxes abandonats i pràcticament desballestats. Les escombraries s’acumulen pertot arreu i atreu rates i rosegadors.

El mateix immigrant abans citat va dir que tots ells treballen a Benissa, però el preu del lloguer dels habitatges està pels núvols i no poden pagar-lo. A més, els amos dels pisos són molt reticents a llogar-se’ls.

No troben, per tant, habitatge i es veuen abocats a ocupar cases en ruïnes. L’altra que va visitar ahir aquest diari és la de l’Asènsia, a la Costera del Povil i a pocs metres del nucli urbà. Els immigrants només acudeixen a dormir i s’endrecen amb l’aigua que treuen d’un pou abandonat. Utilitzen l’antiga quadra per a fer les seues necessitats. Fora de la casa hi ha un autèntic abocador d’escombraries.

Els immigrants que viuen en l’antic asil amb els quals va parlar aquest periòdic no van tenir inconvenient a ensenyar els seus documents d’identitat i van insistir que tenien tots els papers en regla. També van mostrar les habitacionetes en què dormen i on, a la nit, s’enllumenen amb veles i es tapen amb diverses flassades perquè ni tan sols tenen llum elèctrica ni calefacció.

Van admetre que els dies que pitjor ho passen són els de pluja, quan la humitat es cola per les esquerdes i finestres trencades. Des de fa mesos, habiten aquesta casa en ruïnes. S’encongeixen de muscles quan se’ls diu que ara, amb l’hivern molt a la vora, se les veuran crues per a combatre el fred.

Denúncia del PSPV

Va ser el grup municipal del PSPV-PSOE qui va denunciar públicament ahir la situació d’aquest grup d’immigrants, i ho va fer, segons la seua regidora Pepa Grimalt, per a “forçar la maquinària municipal” per tal de proporcionar una solució que garantisca unes “condicions mínimes” a aquestes persones. Grimalt va assegurar que “unes 30 o 35 persones” habiten en l’antic asil del municipi, i un grup menor acudeix a dormir per les nits a l’anomenada Casa de l’Asènsia. No obstant, la regidora socialista va assegurar que la situació es repeteix també en altres edificis del municipi.

Grimalt va advertir dels perills que, al seu judici, pot comportar la concentració de persones en condicions “tercermundistes” en aquests edificis i va apostar per una política d’integració des de l’ajuntament. “Benissa -va dir- sempre ha estat un poble integrador, i si posem al carrer aquests moviments socials pot acabar sent un poble racista i xenòfob”. Per a evitar-lo, va apostar per una política decidida des dels Serveis Socials municipals per a oferir a aquests col·lectius que, per exemple, “no tenen accés a l’habitatge”, unes “condicions mínimes”. “No es tracta que tinguen calefacció, però sí que estiguen a Benissa amb un mínim de salut i higiene”, va afegir.

Referent a això, la regidora va recordar que l’ajuntament destina una part del seu pressupost al Fons Valencià per la Solidaritat, que vehicula la col·laboració en projectes d’ajuda internacional, quan “ací tenim el tercer món”. En la seua opinió, “hem de buscar la millora de tot el món, però ací també”.

Finalment, Grimalt va exposar també que les principals víctimes de la situació són els propis immigrants. El fet de residir en edificis que actualment es troben en situació de ruïna duu implícit un risc per a la seua seguretat davant possibles solsides, i en aquest cas es va preguntar de qui seria la responsabilitat civil.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?