General

Compromís reivindica davant el plenari de Benissa la protecció dels cítrics valencians en la revisió de l’acord amb Sud-àfrica

Logo de Compromís
Logo de Compromís

El grup municipal Compromís Benissa ha registrat en l’Ajuntament una moció en defensa de l’agricultura valenciana en la qual s’insta al govern central a defensar davant la Comissió Europea la revisió de l’acord amb Sud-àfrica posant especial atenció al sector de la citricultura valenciana.

A l’octubre del 2022 es compleix el termini de cinc anys que permet la revisió del Tractat entre Sud-àfrica i la Comissió Europea. En aquest termini, la Unió Europea pot presentar les seues propostes de modificació, en cas que s’haja demostrat perjudicial per als Estats membres o que no s’hagen complit els paràmetres establerts.

Segons explica Mari Carme Ronda, portaveu de Compromís Benissa, “és evident que el Tractat amb Sud-àfrica ha sigut greument perjudicial per a l’agricultura valenciana amb importacions que han suposat una competència deslleial. Estem en un moment crucial en el qual el tractat s’ha de debatre i revisar, i hi ha una oportunitat clau de que les demandes del sector s’atenguen per part del govern central i la Unió Europea, amb l’objectiu de millorar les condicions en les quals competim”.

La moció de Compromís, fa èmfasi en els greus perjudicis econòmics als quals s’ha vist afectada la citricultura, com també els efectes devastadors de l’entrada de noves plagues. A més de tot l’anterior, consideren una “contradicció” la importació de grans quantitats de cítrics procedents de Sud-àfrica en contraposició amb els objectius de neutralitat climàtica i la necessària evolució del sistema alimentari cap a un model sostenible.

A més de tot l’anterior, des de Compromís han volgut posar en valor la tasca que s’està realitzant des de la Conselleria d’Agricultura liderada per Mireia Mollà, ja que segons afirmen “per primera vegada en els comptes de la Generalitat es disposa d’una línia d’ajudes per als agricultors afectats per la plaga del cotonet. A més d’això la Comunitat Valenciana és la que més diners aporta a l’assegurança agrària per a ajudar els productors, com també és necessari recalcar l’aposta de la conselleria en la lluita biològica contra les plagues, que es tradueix en la important inversió de 14 milions en la reconversió del centre de Caudete de las Fuentes com a centre de referència europea en la lluita biològica”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?