General

Benissa no es veurà afectada per la pujada de l’IBI

Edifici (foto del flickr de visualpanic)
Edifici (foto del flickr de visualpanic)

Només dotze dels 141 municipis se salven de la revisió del cadastre.

Només dotze dels 141 municipis de la província se salven de la pujada de l’IBI acordada en el segon Consell de Ministres de l’actual Govern que presideix Mariano Rajoy. Entre ells no estan les principals metròpolis alacantines, com Alacant, Elx i Oriola, on la totalitat dels seus contribuents hauran de fer front enguany i l’any que ve a un 10% més del rebut de l’impost de béns immobles (IBI) donat que l’última revisió del seu cadastre és anterior a l’any 2002.

Durant el boom de la rajola només dotze pobles alacantins van actualitzar el valor immoble al valor del mercat, la qual cosa els suposarà no veure’s afectats ara per la pujada. Es tracta d’Agres, Benferri, Benimarfull, Benissa, Castalla, Dolores, Fondó de les Neus, Ibi, Redovà, Sella, Tibi i La Vila Joiosa. A excepció de Benissa, Castalla, Dolores, Ibi i La Vila, els pobles que no pagaran més per l’antiga contribució amb prou feines tenen població.

Els municipis més afectats són quasi la meitat dels existents a la província. Entre ells, la capital Alacant, que va revisar per última vegada el valor cadastral l’any 1996, segons la informació facilitada a aquest diari per Suma, l’organisme de gestió tributària depenent de la Diputació, que es basa a la seua vegada en la informació facilitada per la Direcció general del Cadastre del Ministeri d’Economia.

Però Alacant, que l’any 2011 va registrar una recaptació de 79,4 milions d’euros pel cobrament voluntari de l’IBI, aplica un tipus impositiu del 0,77%, que podria rebaixar fins el 0,50%, tal com recull l’acord del Govern d’Espanya. Gràcies a la mesura urgent de Rajoy, l’Ajuntament d’Alacant pot agafar oxigen per a tornar els 20 milions d’euros recentment presos en préstec per al pagament de nòmines i proveïdors. Tampoc es descarta la devolució d’altres obligacions de tresoreria després de les últimes pòlisses de crèdit preses per al pagament de sous, per exemple, a la plantilla de recollida del fem de l’empresa Inusa. A més d’Alacant, van revisar per última vegada el cadastre abans de l’any 2002 molts altres municipis alacantins. Elx el va actualitzar el 2001 i Oriola el 1994. El de Benidorm no es revisa des de l’any 1990 malgrat el seu notable parc immobiliari lligat al turisme. Tampoc Alcoi ni Elda ni Dénia, que el van actualitzar per última vegada el 2000, 1986 i 1989, respectivament. En teoria, segons la nota informativa del Consell de Ministres, en aquests municipis amb el rebut més car de l’IBI enguany i l’any que ve la pujada s’aplicarà a la totalitat de béns immobles, ja que es queden fora de la mesura correctora inclosa per Hisenda els municipis amb valors cadastrals més actuals i que té per objecte “evitar penalitzar les rendes més baixes”.

Del total de municipis més poblats de la província, només Torrevella queda exclòs del grup amb més pressió fiscal per la pujada del cadastre’. En el municipi de les Salines es va revisar el valor immoble l’any 2004. L’augment previst per a les revisions entre el 2002 i el 2004 serà del 6%. Juntament amb Torrevella, altres municipis importants com Benejússer, Xixona, Sant Joan, el Pilar de la Horadada i La Nucia. El següent tram afecta les revisions entre 2008 i 2011, la pujada de les quals serà del 4% en el rebut final i només per a la meitat dels immobles, aquells que tinguen un major valor cadastral respecte a la mitjana del municipi. En aquest grup es troben pobles com Mutxamel, Altea, El Campello, Asp, Onil, o Daia Vieja. Això mateix ocorrerà en el tram anterior.

El cas d’Alacant serà, sens dubte, excepcional, ja que a l’augment del 10% de tots els rebuts de l’IBI l’any que ve, de tot el seu parc immobiliari, s’uneix les pujades del rebut de l’aigua i de l’autobús, acordat recentment per l’Ajuntament en imposar la seva majoria absoluta el PP.

El Govern d’Espanya preveu que tots els ajuntaments ingressaran 918 milions d’euros més amb aquesta pujada de l’IBI, la qual cosa alleujarà les seues asfixiades tresoreries.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?