General

Benissa disposada a comprar aigua de la planta dessalinitzadora de Xàbia

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Juan José Moragues, va parlar del futur de l’aigua a la comarca dijous passat a Benissa durant una xerrada organitzada pel PSOE.

En aquest sentit, Moragues va anunciar que “amb la construcció de la nova planta dessalinitzadora de Dénia i l’ampliació de la de Xàbia es podrà abastir una població de 400.000 persones”. Una xifra que gairebé triplica els habitants que la Marina Alta té en l’actualitat.

Les dates per a conclusió de les infraestructures són que la planta de Dénia estarà en funcionament a mitjan 2007 i se situarà a la zona del riu Racons mentre que l’expansió de la xabienca també s’escometrà properament. En aquest sentit, Moragues va reiterar que “Acuamed té previst invertir en la dessalinitzadora de Xàbia 35 milions d’euros” en resposta a una intervenció del nou regidor del cicle integral de l’aigua de Xàbia, el socialista Pascual Codina. Pel que fa a aquesta obra hidràulica, el president de la CHJ va demanar igualment als ajuntaments del PP que “no posen entrebancs a la construcció d’instal·lacions hídriques” i va recordar que “hem mantingut reunions amb els batles de Benissa i Calp, pel seu interés per incorporar-se al servei que ofereix la planta, i els hem dit que nosaltres pagarem les obres de proveïment i les repercutirem en les tarifes a un preu raonable per als ciutadans”. En aquest sentit, el director general d’Acuamed, Adrián Baltanás, va declarar ahir que les negociacions per a adquirir la planta de Xàbia ja estaven avançades i que espera que amb el canvi de govern es puga posar l’operació en marxa “immediatament”. En aquests moments es remenen tres opcions: l’adquisició de planta per part d’Acuamed, la constitució d’una empresa mixta amb la presència de l’ajuntament i, en tercer lloc, que la planta l’amplie Xàbia i venga l’aigua als municipis que la requerisquen. En aquest sentit, Pascual Codina va assenyalar que continuaran les converses entre l’ajuntament i el ministeri.

Urgència

La urgència d’escometre els projectes previstos pel ministeri de Medi ambient en el programa Aigua va ser definida per Juan José Moragues en termes de “si l’any que ve és sec com ha estat aquest i es continua amb el ritme actual de creixement i consum els aqüífers se salinitzaran irreversiblement, no tornaran a ser com abans”.

Per a Moragues, la Marina Alta “pateix una problemàtica basada en una demanda important per part de la costa i l’existència dels recursos en l’interior”. Sobre aquest aspecte, el regidor de Xàbia, Pascual Codina, va destacar la importància d’escometre l’ampliació de la planta dessalinitzadora en el sentit de “poder alliberar els pous de Pedreguer”.

Sobre el preu del m3 d’aigua, Juan José Moragues -que va estar acompanyat pel diputat a Corts Ricard Torres i el Secretari general del PSOE de Benissa, Vicent Cabrera- va manifestar que “tenim molt clar que els agricultors no poden pagar el preu de l’aigua dessalinitzada” i va afegir que “el turisme sí que pot sufragar el m3 a uns 20 o 30 cèntims d’euro”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?