Festes

Benissa celebrarà les Festes de Moros i Cristians sense capitanies ni pólvora

Trabucant

L’esperada tornada a la normalitat a les festes de Moros i Cristians, fins i tot haurà d’esperar un any més a Benissa. La localitat va calfant motors per a tornar a gaudir de les celebracions en honor a Sant Pere. Els dies grans es concentren del 24 al 27 de juny. Unes festes que, no obstant això, en aquest 2022, seran una mica descafeïnades, però que s’esperen viure amb la mateixa il·lusió que abans de la pandèmia. I és que enguany les celebracions no tindran capitanies, ni en el bàndol moro ni en el cristià. I no es podran disparar els trabucs. La pólvora s’ha retirat del programa d’actes. Unes decisions consensuades en la Junta de l’Associació de Moros i Cristians, adaptant-se a les actuals circumstàncies, com ha explicat el regidor de Festes, Ximo Nadal.

D’una banda, les capitanies que haurien de liderar les festes enguany, no han aconseguit recaptar els diners suficients per a afrontar els actes tradicionals a causa de l’evolució de la pandèmia. Nadal recorda que al desembre i gener estàvem en un pic de contagis. No s’han pogut dur a terme activitats suficients amb les quals reunir els diners que requereix portar endavant una capitania. Pel que l’assemblea ha acordat fer el programa d’actes sense capitanies. Tot un repte, segons apunta el regidor.

L’altra circumstància que trastoca el programa tradicional de les festes de Moros i Cristians és la nova normativa relacionada amb l’ús de la pólvora. Actualment la normativa permet l’emmagatzematge de la càrrega explosiva un màxim de 72 hores abans de disparar-la. Nadal explica que estava previst que la munició per als trabucs arribara a Benissa el dia 23, el dijous previ a la festa, per ser 24 festiu autonòmic. Si es compten les hores establides per la normativa per a l’ús d’explosius, no eixen els càlculs. No es podrien dur a terme els actes previstos en la segona meitat del programa de festes en els quals es dispara, perquè se superen les 72 hores establides per la legislació. La solució, es retiren els actes d’arcabusseria del programa.

Actes previs

Els dies grans d’aquestes festes es concentren del 24 al 27 de juny, però hui dissabte, dia 18, s’inicia el programa d’actes amb un concert de música festera que tindrà lloc a la Placeta de l’Església Vella a les 19.30h. A les 22.00h està prevista una concentració de filaes i un sopar de germanor, a la qual seguirà l’Orquestra Scream, a la Plaça Rei Jaume I amb servei de barra.

Els bàndols de la creu i la mitja lluna no tindran capitans que els guien en la batalla festiva d’enguany, els carrers no faran olor de pólvora, ni el baluern de la festa ressonarà en cada racó de la localitat, però la festa tornarà a eixir al carrer. Superada la pandèmia les ganes de compartir aquesta tradició, lluny de minvar, s’ha vist incrementada i malgrat les modificacions a aplicar al programa, Benissa tornarà a celebrar els Moros i Cristians.

Podeu consultar ací el Programa de les Festes de Moros i Cristians de Benissa

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 17 de juny de 2022 a la web marinaalta.es


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?