Economia

El PP aprova un pressupost de 21 milions d’euros avalat pel nou PGOU i la revisió cadastral

El Partit Popular ha aprovat en solitari el pressupost municipal per al 2004. Els comptes per al pròxim exercici arriben als 21 milions d’euros, una quantitat avalada pel nou impuls econòmic derivat de l’entrada en vigor del Pla General d’Ordenació Urbana i per la futura revisió cadastral que permetrà una correcció del cens d’immobles. Cap dels tres grups de l’oposició van protegir la proposta popular. PSPV i CIBE van criticar l’escàs debat polític propiciat des de l’equip de govern i van titllar el pressupost d’irreal “i fals”. Per la seva banda, el PSI es va abstenir en la votació en entendre que no hi ha mesures per a fomentar la construcció d’habitatges de protecció oficial.

L’alcalde, Juan Bautista Roselló, va qualificar el pressupost com “ajustat i realista a les necessitats de la nostra ciutat per a millorar la qualitat i el funcionament dels serveis públics”. Per a això va enumerar l’apartat d’inversions xifrat en més de 7.500.000 euros per a escometre projectes com el nou institut de secundària, la piscina coberta, l’ampliació del carrer Calp, la millora de la xarxa de sanejament i el desdoblament de la conducció de la xarxa d’aigua potable des dels dipòsits del Collao fins el nucli urbà, entre altres actuacions. També es posaran en marxa els plans estratègics de turisme i seguretat ciutadana i es potenciarà l’atenció al públic amb inversions en equipaments informàtics i la creació d’una oficina centralitzada per a simplificar els tràmits administratius.

DÈFICIT DEMOCRÀTIC

El portaveu del PSI, José Antonio Ivars, va justificar l’abstenció del seu grup als comptes municipals per la falta de foment de l’habitatge de protecció oficial, en règim de lloguer o en propietat. Ivars va dir que l’Ajuntament hauria de promocionar la seva construcció amb els ingressos derivats de l’activitat urbanística. “La pròpia Generalitat Valenciana recomana aquest sistema i, a més, la LRAU també contempla aquesta possibilitat que nosaltres entenem és una necessitat vital”, segons Ivars.

Més dures van ser les critiques llançades des del CIBE-BLOC ja que, per a començar, van sol·licitar que el pressupost es quedés sobre la taula perquè no havien tingut temps per a estudiar-ho. Isidor Mollá va dir que el PP, protegit en la seva majoria absoluta, no ha tingut “respecte” amb l’oposició perquè, segons la seva versió, la documentació estava incompleta. A més, va acusar a l’alcalde de defugir el debat polític i, com a mostra d’això, va recalcar la no assistència de la interventora al ple per a explicar els motius del desequilibri pressupostari reflectits en el seu informe. Mollá va ratllar de “farsa” les previsions d’ingressos per IBI (més de 10 milions d’euros) perquè aquest any la recaptació no ha superat els tres milions i mig. Els independents consideren que el pressupost és “irreal i fictici perquè està anivellat a cops de martell”. Mollá va parlar fins i tot de “cadastràs” i va augurar una pujada del 200% en els tipus impositius de l’IBI en els pròxims anys.

Per la seva banda, el portaveu del PSPV, Vicente Cabrera, va mostrar la seva disconformitat tant en la forma com en el fons dels comptes presentats per l’equip de govern. Cabrera va insistir que “ha hagut un dèficit democràtic i s’ha sostret el debat” perquè tot just han tingut un setmana per a estudiar una documentació que, en la seva opinió, estava incompleta. “Només teníem una seqüència numèrica però faltava la documentació annexa, és a dir, les bases d’execució”, va assegurar Cabrera. Per això va qualificar de “situació lamentable i falta de correcció democràtica” l’actitud del PP. Quant a les xifres, Cabrera només va dir que no s’ajustaven a la realitat i “mancava impuls polític”. Els socialistes van sol·licitar sortir de la sala en el moment de la votació per a ratificar el seu malestar. Finalment no el van fer i van votar en contra.

EXCUSES REPETIDES

El regidor d’Hisenda i portaveu del PP, Antonio Torres, va dir que el pressupost era “coherent” i va negar que la documentació no estigués a la disposició dels regidors de l’oposició “que utilitzen l’excusa de sempre”. Va reconèixer, per altra banda, que l’informe de la interventora és desfavorable, com altres anys, però va advertir que l’índex d’endeutament “no és excessiu i no és un problema de tresoreria”. A més, Torres va criticar la visió “catastrofista” de Mollá i li va recordar “el bagatge i l’herència dels seus dotze anys com a alcalde, un període en què no es va fer res”. Finalment, l’alcalde, Juan Bautista Roselló, va concloure el debat advertint que “l’elaboració del pressupost és un deure de l’equip de govern i el de l’oposició és estudiar-ho i criticar-ho. No es poden discutir totes les partides una per una perquè el consens és totalment impossible”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?