Cultura

Un estudi sobre l’emigració valenciana a Alger obté el premi Bernat Capó

Els autors Ángela Menages i Joan Lluís Monjo han resultat els guanyadors del VIIIé Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular 2006 per l’obra “Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d’una comunitat emigrada”, un estudi sobre la presència valenciana a l’excolònia francesa d’Algèria que reivindica el patrimoni cultural que la comunitat que va emigrar a aquell país ha aportat al poble valencià. El premi, al qual van concórrer en aquesta edició 11 originals, està dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra en la col·lecció La Farga d’Edicions del Bullent.

El veredicte d’aquest guardó, organitzat per Edicions del Bullent i el Museu Valencià d’Etnologia, es va donar a conèixer durant el tradicional sopar de gal·la celebrat a Dénia. En el transcurs de l’acte hi va haver uns moments per al record del reconegut periodista Toni Mestre, que va estar molt lligat al premi. També va destacar l’anunci fet pel Museu Valencià d’Etnologia en el sentit que ampliarà el seu suport al premi, únic en la seua modalitat de difusió de la cultura popular.

“Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d’una comunitat emigrada” està basat principalment en entrevistes realitzades a persones que d’una manera o d’una altra han conegut aquella realitat. Tracta, entre altres coses, sobre les característiques de l’emigració valenciana, vistes a través dels ulls dels seus protagonistes i intenta donar resposta a les preguntes de per què van emigrar, com es van adaptar, amb qui van conviure o en què van treballar.

El jurat del premi -integrat per Albert Costa (conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Yolanda Aixelà (professora de la Universitat d’Alacant), Josepa Cucó (catedràtica d’Antropologia de la Universitat de València), Emilia Simón (Tècnica d’Etnologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus) i Josep Viciano (escriptor)-, va concedir per unanimitat el premi.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?