Cultura

Més de 150 persones homenatgen al cementeri nou la lluita dels brigadistes internacionals

Fa ja molts anys de les dures batalles de la Guerra Civil en què s’enfrontaren nacionals i republicans. En aquestes lluites cal destacar la presència dels valents voluntaris procedents de totes les bandes del món que van acudir a Espanya per a combatre contra les tropes de Franco.

Més de 150 persones es van reunir al cementeri nou de Benissa per a retre homenatge als brigadistes internacionals que van passar per la Marina Alta i que van arribar de 53 països distints. En concret es va nomenar els deu voluntaris que van morir a Benissa i la tomba del quals es troba encara al cementeri benisser.

Les flors roges sobre la sepultura recordaven la memòria històrica de Benissa de la qual els brigadistes internacionals que van morir també en formen part. Els ciutadans d’avui van voler deixar constància que no obliden el pas dels voluntaris pel poble així com la importància de la seua tasca en el front.

L’acte comptà amb la presència i les paraules d’Allan Crhistiansen que va acudir expressament a Benissa com a representant de l’Associació de les brigades internacionals d’Holanda. “Els voluntaris volien lluitar a Espanya perquè sabien que el feixisme s’estava imposant en moltes parts d’Europa. Si Espanya queia probablement altres països anirien darrere”, va explicar. Aquesta va ser segons Crhistiansen la principal motivació dels brigadistes que van creuar diverses fronteres per a oposar resistència al règim franquista. “Espanya i el poble espanyol sempre estaran en els cors dels brigadistes”, va concloure. A més d’agrair el sentit homenatge, Crhistiansen va recordar que hi ha prop de 220 voluntaris que van caure i estan soterrats en terres espanyoles encara que ningú sap on.

El poema de Rafael Alberti dedicat a aquests voluntaris va ser triat per a concloure l’homenatge. En finalitzar la intensitat de la Muixaranga de la Colla de Xirimiters va sonar més forta que mai per a recordar una vegada més els valents combatents.

Un complet programa d’actes

Aquest homenatge forma part d’una sèrie d’actes que han sigut organitzats pel Casal Cultural-ACPV de Benissa amb el patrocini de l’ajuntament per a recordar la importància de la presència de les brigades internacionals al poble. En una exposició que roman al centre cultural es mostren diferents fotografies dels brigadistes al seu pas per tot l’estat.

A més l’investigador Robert Llopis va exposar en una conferència sota el títol “Les Brigades Internacionals i el servei sanitari a Benissa” les seues últimes conclusions sobre aquest tema. El jove Llopis porta treballant en aquest punt de la història deu anys.

Per altra banda, la seu universitària, projectarà a les 22.00 del dijous el documental “Egon Hojland torna a Benissa. Voluntaris danesos en la Guerra Civil”.

En el marc d’aquests actes el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va anunciar la setmana passada que l’ajuntament instal·larà un monument per a recordar els brigadistes internacionals que van romandre a Benissa i que se situarà just enfront de la Casa dels Feliu.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?