Cultura

L’Escola de Teatre Inma i Nydia: Un projecte autogestionat per a créixer, apropar el teatre i evitar la precarietat en la contractació pública

Inma Rodriguez i Nydia Crespo
Inma Rodriguez i Nydia Crespo

Inma Rodriguez i Nydia Crespo són dos professionals reconegudes en el món del teatre, defensores d’aquest art com una ferramenta que va més enllà del vessant estètic, capaç de transformar la societat, somoure consciències i lluitar pel feminisme i la desigualtat social.

L’any 2015 van començar a fer-se càrrec de l’Escola Municipal de Teatre, que l’Ajuntament de Benissa havia promogut alguns anys abans. Van ser convidades a participar amb un contracte menor, els tipus de contractes administratius amb els quals es conviden a diverses empreses o persones a participar, típicament tres, i es selecciona la proposta més avantatjosa. Des de llavors sempre han estat les seleccionades, i el que és més interessant, el xicotet grup de 6 alumnes prompte va anar augmentat fins a les 65 persones dividides en quatre grups amb tres nivells d’aprofundinament, procedents hui dia de llocs molts diversos com Benissa, Xaló, Alcalalí, Altea, Polop, Llíber, Callosa, Dénia, Gata, Jesús Pobre, Xàbia, Elx, Orba, Ondara, Calp, L’Albir, València, Alacant, Madrid i Barcelona.

L’Any passat, no obstant això, l’Ajuntament de Benissa les va avisar que hi hauria canvis. L’Escola de Teatre deixava de deprendre de la Regidoria de Cultura i passaria a la Regidoria d’Educació. I per altra banda, el contracte menor passava a ser un contracte obert, però els van assegurar que les condicions del contracte no variarien significativament. No obstat això quan van veure publicats els plecs de condicions es van adonar que només es preveia una sola professora i un màxim de 40 alumnes, dividits en dos grups.

Inma i Nydia van dir prou. No només les noves condicions deixaven a bona part de l’alumnat sense poder seguir amb les classes de teatre, sinó que havien d’oferir de forma gratuïta dues representacions teatrals, en compte d’una com han oferit fins ara, el cost econòmic de la qual sempre han avançat elles mateixes i han recuperat després mitjançant xicotets donatius dels espectadors, opció no permesa ara.

Inma i Nydia
Inma i Nydia

Les dues benisseres comenten: “El projecte de l’Escola Municipal de Teatre ha crescut molt durant tot aquest temps. Tenim 65 alumnes i en les últimes funcions hem arribat a comptar amb 800 espectadors d’arreu tot el País Valencià, un gran creixement des dels 300 de les primeres actuacions. Considerem que les actuals condicions del contracte eren un pas enrere i denigrants amb aquest projecte i les persones que en formem part.”

Per això Inma i Nydia van anunciar que no es presentarien a la licitació i decidirien organitzar el seu propi projecte de teatre autogestionat anomenat “Escola de Teatre Inma i Nydia”. Aquest ja ha començat el curs amb les sessions de tècnica teatral, de forma on-line, donada l’actual situació sanitària. La bona acollida que van tindre per part del seu antic alumnat de l’Escola Municipal de Teatre ha fet que aquest l’acompanye ara també en aquest nou projecte.

Pel que fa al preu de la matrícula, aquest ha hagut d’augmentar lleugerament en no disposar de cap ajut extern. Però, per contra, elles mateixes han establert, com a novetat, un sistema de beques per a aquell alumnat que no disposa dels suficients recursos econòmics i al qual es troben adherides 12 persones, algunes amb exempció total del cost, el que suposa un estalvi total de 1500 €. Una mostra més de la seua voluntat d’apropar el teatre a tots i totes i que aquest no és cap luxe, sinó una ferramenta essencial per al benestar de les persones.

A Inma i Nydia els encantaria oferir en el futur aquesta formació de la mà d’alguna administració pública, de les quals en són defensores. Però no a cap cost, sinó amb un projecte amb visió de futur, ganes de créixer i que no precaritze el teatre.

Pel que fa a l’Escola del Teatre promoguda per l’Ajuntament de Benissa, hui dia, els cursos encara no han començat tot i que els plecs de condicions preveien el seu inici aquest mes de gener. Per ara no s’han obert les matrícules i es desconeix el preu que haurà d’abonar l’alumnat, tot i que es preveu superior al que s’estava pagant donat que es regularà amb el sistema de preus de formació de l’EPA. L’empresa contractada ha estat Somos Evolution Consultores 3.0 SL, una empresa de consultoria de formació amb seu a Benidorm, que ofereix cursos a demanda de tota mena.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?