Cultura

L’alcoiana Agnés Vidal guanya el Premi Bernat Capó

Agnés Vidal
Agnés Vidal

Anit es va celebrar a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular que va recaure en l’escriptora i investigadora alcoiana Agnés Vidal amb la seua obra Fem safareig.

L’obra guanyadora pretén donar veu a les dones que anaven als safaretjos, perquè aquests no només han sigut un lloc de trobada on es reunien les veïnes per a netejar la roba, també eren un escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Els homes es trobaven al casino del poble i les dones al llavador… i pobre de l’home que s’atrevira a rondar per allí!

En “Fem safareig” Agnès Vidal ha tret a la llum el testimoni d’una trentena de dones, alhora que estableix un diàleg al voltant del procés de la rentada i un homenatge a tantes dones que carregaven amb una tasca tan onerosa com silenciada.

Vidal va expressar una gran satisfacció per guanyar el Premi Bernat Capó “a nivell personal i professional, sobretot després de quasi set anys treballant, però tot arriba…”. La guanyadora va apuntar que, com deia el poeta Mariano Villangómez, “voler l’impossible ens fa falta, i no que muira el desig”. El premi Bernat Capó “és important si volem mantindre viva la història dels nostres pobles”, va destacar. L’obra serà editada per Edicions del Bullent.

Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València, acumula ja mitja dotzena de premis de narrativa curta i és autora del treball de recerca El Cementeri dels Anglesos. L’herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent) i la recopilació de contes Petites Engrunes (Ed. Grup de Calabrot), de la qual és coordinadora i coautora. Actualment treballa d’educadora mediambiental a Eivissa.

El jurat va destacar l’amenitat de l’obra guanyadora i que posa en valor el patrimoni vinculat al treball de la dona, a més de fer visible la realitat femenina a la cultura popular.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?