Cultura

Lanceta guanya el Bernat Capó amb un treball que homenatja les dones obreres

Teresa Lanceta
Teresa Lanceta

Teresa Lanceta, amb l’obra De mi madre he heredado. Mujeres e industria tabaquera en Alicante,ha guanyat el XIV Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. El treball de Lanceta, nascuda a Barcelona, reflecteix la lluita quotidiana de les dones obreres a través del cas concret de la tabaquera d’Alacant i presentant-ne una visió molt propera, amb molts testimonis directes. L’obra pretén difondre el treball de la dona en les fàbriques de tabac pel seu peculiar sistema laboral, en relacions i drets, el coneixement de les quals pot ajudar a millorar els sistemes actuals.

La proporció considerablement major d’empleades que d’empleats ha propiciat unes condicions i prerrogatives específiques que l’han diferenciat de les de qualsevol altra indústria. En pocs oficis, les dones han pogut desenvolupar un treball fabril que s’haja estés tant en el temps, quasi quatre segles, i en el que s’haja mantingut una consanguinitat tan constant i estreta: treballaven les iaies, les germanes, les mares i les filles perquè el treball s’heretava

Teresa Lanceta va dir en el lliurament del guardó celebrat a Dénia la nit del passat dissabte que rebre el premi Bernat Capó “és un honor, però en aquests temps en què la preocupació pel futur i el temor pel present s’han instal·lat en les nostres vides, no parlaré del que m’ha satisfet rebre’l sinó del bé que m’ha fet. El Bernat Capó és un premi que, any rere any, empara l’estudi de les tradicions que heretem i el de què nosaltres mateixos creem i transmetem”.

Per a l’escriptora catalana “és un premi que permet comprendre i aprofundir en els nostres comportaments en comunitat i posar-los, a través de l’edició d’un llibre, a disposició de tots. És un premi d’etnografia que dóna als participants una àmplia llibertat en l’elecció del tema, de l’enfocament, etc. la qual cosa fa possible aflorar el millor de cada u”.

Finalment, Teresa Lanceta va assenyalar que les treballadores de la fàbrica d’Alacant “han contribuït amb el seu esforç al desenrotllament de les poblacions on vivien. Tenen molt que dir-nos sobre el sistema de treball i les relacions laborals que van crear i van defendre, d’això tracta el meu estudi”.

Decisió unànim del jurat del concurs

El jurat del Premi Bernat Capó va concedir per unanimitat el guardó a Teresa Lanceta d’entre les 14 obres presentades, xifra que supera a les d’anteriors edicions.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?