Cultura

L’alcoià Jordi Raül Verdú guanya el premi Bernat Capó amb ‘Contalles de iaios i iaies’

Jordi Raül Verdú
Jordi Raül Verdú

El primer lliurament del Premi Bernat Capó, després de la mort del periodista i escriptor que li va prestar el seu nom, es va celebrar ahir a la ciutat de Dénia. El guardó del certamen més important de difusió de la cultura popular, que enguany compleix 19 edicions, va ser atorgat a Jordi Raül Verdú per ‘Contalles de iaios i iaies’.

‘Contalles de iaios i iaies’ és una compilació de 30 rondalles recollides al llarg de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià, on han participat 17 informants –d’una mitjana de 70 anys– i 20 col·laboradors. Les peces recollides són un reducte del passat, testimonis d’una vida diferent, d’un ambient rural i d’una antiga manera de viure. “Els personatges estan plens de perícia, de valentia, d’humor, d’innocència, de bondat, de malícia, d’imaginació…”, explica l’autor.

En paraules de l’autor, “en aquesta destaca la riquesa lèxica i l’ús paremiològic, els textos estan més depurats i són més rics i variats”. “Com cada vegada em costa més trobar rondalles noves, en el present recopilatori he hagut de visitar sis pobles on no havia anat abans, malgrat els 26 anys que porte buscant i gravant narracions orals”, ha declarat. D’altra banda, el premi està dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent.

Una vida de rondallaire

Jordi Raül Verdú Pons (Alcoi, 1960) és mestre, escriptor, rondallaire i ha fet animacions lectores a Madrid, Estats Units, Andorra i, naturalment, a la seua terra. El rondallista va cursar estudis de magisteri a l’Escola Universitària de València (1979-1982) i va començar a treballar com a mestre a l’escola La Presentació d’Alcoi, on va exercir durant 8 anys. A l’estiu treballava a França i Canadà amb Les Petits Frères des Pauvres.

D’altra banda, Jordi Raül Verdú va estudiar anglès a la Concòrdia University de Mont-real (Canadà), i després es va traslladar a Madrid per a treballar com a mestre d’anglès durant quatre anys. Més tard, també va exercir com a mestre bilingüe a Los Angeles, Califòrnia (EUA), al Principat d’Andorra i a Alexandria, Virginia (EUA).

En acabar el periple internacional, la FPA d’Alcoi va ser la seua llar laboral durant quatre cursos escolars, abans de treballar on ho fa actualment, al CP Real Blanco de Cocentaina. Així mateix, el periòdic Ciutat li va atorgar el premi CAM Medi ambient 2009, per la seua defensa i difusió sobre el medi ambient.

L’autor de ‘Contalles de iaios i iaies’ és un compilador de relats populars i autor de més de 60 llibres, la majoria de literatura infantil, entre els quals destaquen ‘Els donyets del bosc’ (1992), ‘El misteri del Montcabrer’ (1994), ‘La xiqueta del Benicadell’ (2001), ‘La velleta refranyera’ (2010), ‘Els entranyes del Montgó’ (2012) o ‘I conte contat…’ (2017). A més, també ha adaptat les rondalles d’Enric Valor per a lectors a partir de 8 anys.

Valoració de l’obra per part del jurat

El jurat ha estat format per Joan Seguí (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Gil-Manuel Hernández (professor de sociologia i antropologia social de la Universitat de València). En concedir el premi Bernat Capó a l’obra ‘Contalles de iaios i iaies’, els membres del jurat han valorat la posada en valor del patrimoni cultural immaterial i el treball de camp que s’ha dut a terme.

Durant l’acte s’ha llegit un fragment del ‘Costumari Valencià’ de Bernat Capó, a més de les intervencions de Joan Seguí, Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent) i Vicent Grimalt (president de la Macma i Alcalde de Dénia).

D’altra banda, la vetllada ha estat amenitzada pel músic i cantant Jaume Ginestar, qui ha intercalat moments musicals amb cançons del seu últim disc: ‘10 Poemes de Penyamar’, poemes musicats de la poetisa Maria Ibars Ibars.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte de lliurament són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?