Cultura

La imaginació desbordant de Soria

Un centenar d’obres de Salvador Soria es reuneix per primera vegada en una exposició que hui s’inaugura a l’IVAM, on aquesta vesprada l’artista ha rebut el VIII Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat.

La mostra “Salvador Soria. De las Integraciones a la emotividad de la razón” selecciona 54 pintures, 29 escultures i 10 collages procedents del Museu de Belles Arts de Bilbao, del Museu de Santiago de Compostel·la i del Centre Regna Sofia de Madrid, així com de col·leccionistes particulars.

Una exposició que culmina amb el gran mural de sis metres de llarg, “La emotividad de la razón”, pintat en 2008, quan el pintor teni 92 anys, que descobreix la pulsió creadora d’aquest artista valencià l’essència creativa del qual resideix en la necessitat de desprendre’s del seu interior per a compartir-lo amb l’espectador.

L’exposició desperta l’espectació del visitant pel gran nombre d’obres inèdites o poc conegudes de Salvador Soria, considerat com un dels màxims representants del corrent innovador iniciat amb el Grup Parpalló, del que va ser fundador en 1957.

El mateix Salvador Soria ha reconegut en una roda de premsa que se sent emocionat en trobar-se amb obres seues que no havia vist des de fa moltes dècades.

L’artista ha dit que les seues obres es mouen entre “la construcció i la destrucció, fins arribar a l’emoció que provoca la raó”.

Soria s’ha definit com “un artista inquiet, apassionat i sensible, amb massa cor, i que sempre m’ha agradat viure una miqueta retirat i allunyat de les modes i dels moviments”.

Per la seua banda, la filla de l’artista i co-comissària, Martine Sòria, ha recordat que la mostra presenta “una selecció d’obres consagrades a les seues investigacions sobre el tema de les integracions” i ha contat que “les seues expressions plàstiques, que comprenen pintura i escultura, s’entremesclen”.

Martine Soria ha qualificat son pare “de pintor, escultor i enginyer, ho és tot al mateix temps, car com es pot advertir no hi ha compartiments en el seu treball”.

Ha assenyalat que “ha concebut, al llarg del temps un repertori formal i una manera de fer propis que el distingeixen i caracteritzen estèticament”.

“Una poètica personal que, a partir del diàleg entre la transcendència dels conceptes eterns i la realitat tangible dels materials, arrela amb la cultura mediterrània i es vincula amb els llenguatges universals de l’art modern”, ha dit Martine Soria.

Per la seua banda, per a la directora del museu i co-comissària de la mostra, Consuelo Ciscar, aquesta exposició presenta l’obra realitzada al llarg de cinquanta anys, en què l’artista “trenca els límits del marc amb un llenguatge artístic i una imaginació desbordant que representa el cim de la llibertat d’expressió”.

Salvador Soria va néixer a València, en 1915, i va començar el seu aprenentatge artístic a l’Escola d’Arts i Oficis. Després de combatre en l’exèrcit republicà en la guerra es va exiliar a França, on va reprendre la seua activitat i es va casar. En 1953 va decidir tornar a Espanya amb la seua família.

Va formar part del Grup Parpalló i va col·laborar en el naixement d’Art Actual, Moviment Artístic del Mediterrani.

A partir de la dècada dels seixanta inicia el conjunt més important de la seva producció plàstica i en 1964 va començar a construir objectes tridimensionals amb aparença de màquines que van posar en relleu la seua faceta com a escultor i als quals va qualificar com a exemples de “mecànica plàstica.”

Al servei de l’art

La consellera de Cultura i Esports, Trinitat Miró, ha manifestat que “el Govern valencià reconeix la trajectòria de Salvador Soria i la seua contribució a l’art valencià contemporani”, en el lliurament hui a aquest artista valencià del Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat.

“Valencià universal, referent indiscutible de l’art espanyol, creador reconegut per la crítica i el públic, destacat membre del mític grup Parpalló són molts els mèrits que aquest artista té després d’una fructífera vida dedicada a l’art”, ha indicat la consellera Miró.

“Gairebé tot s’ha dit sobre Salvador Soria, però abans de fer-li lliurament del premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat sí vull destacar dues importants qualitats de Soria que ens omplin d’orgull i satisfacció a qui treballem dia a dia per la cultura”, ha indicat Miró.

Segons el parer de Miró “la seva universalitat, que ens ha procurat al País Valencià un ambaixador de luxe més enllà de les nostres fronteres; i la seua incessant tasca al servei de l’art”. “El seu lliurament a la creació, inassequible al desànim, fins i tot en situacions adverses, és un exemple de vida a seguir per a tots els que es dediquen a l’art en qualsevol de les seues variades formes”, ha recordat la consellera.”

Treball i més treball, una creativitat desbordant, la recerca incessant de nous camins d’expressió artística són els seus senyals d’identitat i, en bona mesura, les qualitats que considerem ha de reunir tot artista que es vente de ser-ho”, ha assenyalat la consellera de Cultura.

Per a Trinitat Miró “és un honor i un luxe per als valencians comptar amb la teua magnífica aportació a l’art, que considerem part fonamental del nostre patrimoni més preuat”. “I també et done les gràcies per ser el mirall en el qual molts artistes es miren, l’exemple de la constància i l’honestedat aplicades a la creació”, ha dit.

” I, finalment, vull agrair-te la generositat amb que, fins hui mateix, ens has brindat la possibilitat de gaudir amb tu del teu extraordinari treball”, ha conclòs Miró. Després del lliurament del Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat a Salvador Soria, la consellera i l’artista han inaugurat l’exposició que li dedica l’IVAM. La mostra de Salvador Soria, presenta una selecció d’obres, consagrades a les seues investigacions sobre el tema de les “Integracions”, així com a les seues escultures.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?