Cultura

El Mercat Medieval de Benissa reuneix a més de 70 artesans per a tancar la Fira i Porrat de Sant Antoni

La Fira i Porrat de Sant Antoni arriba aquest cap de setmana a la seua fi amb una de les propostes més esperades: el Mercat Medieval. Per novè any consecutiu, els estrets carrers del centre històric de la localitat recrearan l’ambient i la diversió pròpies de l’Edat mitjana. L’Associació per a la Millora de l’Artesania Tradicional i Actual (AMATA) és l’encarregada de la seua organització i reunirà a més de 70 llocs d’artesania de qualitat, haurà demostracions d’oficis antics i un sens fi de personatges i artistes representatius d’aquella època. El públic tindrà a la seua disposició una gran oferta de productes totalment artesanals: des de ceràmica tradicional, sabates, bosses, cinturons, vidre bufat i emplomat, joieria i bijuteria, fusta del torn i pedra tallada fins pintures rupestres, retrats, ferro forjat, sabons, perfums, seda natural, etc. En el racó gastronòmic hi haurà formatges i embotits, castanyes, blat de moro, cerveses, pa i dolços, a més d’una taverna medieval i una khaima àrab.

El Mercat Medieval es completarà amb mestres artesans que realitzaran demostracions dels seus oficis en talla de pedra, una farga i un bufador de vidre, entre d’altres. També hi haurà una exposició de serps, fures i aus rapaços i actuacions de músics medievals, ballarines orientals, cavallers amb espases, malabaristes, trobadors, rondallaires, bufons, persones amb xanques, patges, captaires i altres personatges. El mercat estarà el dissabte i el diumenge de 10 del matí fins les 9 de la nit, ininterrompudament. L’últim cap de setmana de la Fira i Porrat es completa amb altres activitats paral·leles com una trobada de rondalles, una exposició de vehicles antics i de Seat 600, sessions de teatre i un concurs de tast de vins. No faltaran, d’altra banda, les competicions esportives de bàsquet, futbol sala, voleibol, etc.

FIRA RAMADERA I ESCACS

El bon temps va acompanyar en el desenvolupament de tots els actes programats per al segon cap de setmana de la Fira i Porrat. La Penya El Carro i la Penya Taurina van organitzar la fira ramadera que va ocupar gran part de l’atenció del públic. Compra i venda de tota classe d’animals, exhibicions de domatge, concursos d’anelles i una cercavila de cavalleries van formar part del programa d’activitats d’aquesta proposta que cada any guanya en adeptes. Entre els nombrosos visitants es va poder veure al popular Miguel de Catxapí que va presentar un nou projecte: la primera Volta amb carro a la Rodalia Ifach-Moraira, del 19 a 26 de juny. Catxapí va ser el promotor de la Volta amb carro a la Marina Alta en 1987 i en les seues dotze edicions va dur els carros a llocs tan distants com Pamplona i les Illes Balears. Ara prepara un recorregut més xicotet per a conservar aquesta tradició i germanar als pobles de la costa (Benissa, Calp i Teulada) amb els de l’interior (Xaló, Alcanalí, Xaló, Llíber, Senija, etc.).

Per la seua banda, el Club d’escacs, amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports, va organitzar la dècim cinquena edició de l’Obert Internacional d’Escacs amb més d’un centenar de jugadors, alguns d’ells Grans Mestres, Mestres Internacionals i Mestres Fide com Oleg Korneev, Gilberto Hernández, Mihai Pugi, Julen Arizmendi i Alexi Cabrera, entre d’altres. El triomf final va ser per al croata Komljenovic, per davant de la gran sorpresa del campionat, Manuel Fenollar, d’Oliva, i del mexicà Gilberto Hernández. El primer jugador local va ser Bruno Rozalen, mentre que Antonio García, de Calp, va ocupar la primera plaça a nivell comarcal. La relació de guanyadors es va completar amb els dos primers jugadors juvenils sub-16, Roberto Gimeno, i sub-12, Miguel Angel Sánchez, respectivament. També va haver un premi per a Rafa Paez com a primer alumne de l’escola del Club d’Escacs Benissa.

Entre les activitats del passat cap de setmana es va desenvolupar també una trobada de corals, un concurs gastronòmic d’arròs amb fessols i naps, el Dia de la Bicicleta i una exhibició d’ocells cantors.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?