Successos

“Ja no correm perill. El vent ha canviat la direcció del foc”

Incendi de la serra de Mariola
Incendi de la serra de Mariola

Com “una autèntica festa” recorden els quasi 50 xiquets del Moviment Diocesà Júniors de Benissa i Pego la nit que van passar el dijous després de ser desallotjats del càmping de Mariola, juntament amb els seus monitors, del campament del qual gaudeixen aquests dies en plena serra. No van ser conscients del perill de les flames i van agrair dormir tots junts en una pista de bàsquet, on van ser evacuats.

Van ser 69, entre xiquets, monitors i personal col·laborador, els desallotjats del campament d’estiu dels Júniors que gaudeixen, des de divendres passat 6 de juliol, de la seua tradicional acampada d’estiu.

Mentre recorrien els carrers de Bocairent els va alertar l’olor a fum que envaïa la localitat. Va ser llavors quan un veí els va comunicar que la serra estava en flames i que parlaren amb les autoritats, els quals els condicionarien el pavelló poliesportiu perquè passaren la nit.

Situats a uns nou quilòmetres de la localitat i a uns 20 del foc els van aconsellar quedar-se allí. Ahir pel matí estaven pendents de saber si tornarien o no a les tendes de campanya. Van ser les autoritats qui els van comunicar que no hi havia cap problema per tornar al càmping. “Ja no hi ha perill. El vent ha canviat la direcció del foc”, els van assegurar. Jordi Escriva, consiliari del moviment de Benissa, va voler tranquil·litzar els pares dels xiquets assenyalant que anava a a eixir “per estar amb ells i gaudir del que resta de campament”. Un missatge al qual es va sumar una de les col·laboradores, Maria Esquerdo, que va acudir com a cuinera. “Que estiguen tranquils que no correm perill. Mira si estic tranquil·la que vaig a continuar ací amb els meus fills i el meu marit que també m’han acompanyat”.

Al migdia estava previst que un autobús acudira a Bocairent per a pujar-los de nou a la serra. Un servei més que els han posat des de l’ajuntament d’aquest municipi. “Només tenim bones paraules per la solidaritat dels veïns, ajuntament i els Júniors de Bocairent que han estat pendents perquè estiguérem com a casa”, van apuntar, agraïts, els desallotjats.

Últimes dades

El conseller de Governació, Serafín Castellano, va confirmar anit que l’incendi forestal declarat el dijous per la vesprada en els termes municipals alacantins de Cocentaina i Alcoi, “està estabilitzat i sense flama des d’aquest matí”, de divendres i segons les primeres estimacions, 400 serien les hectàrees afectades.

Després de mantindre una reunió per la vesprada amb els comandaments del PMA d’Alcoi (Alacant) i amb els batles de les localitats afectats per l’incendi per a explicar-los l’evolució del mateix, Castellano va indicar que els mitjans estaven segellant el perímetre.

“Més de 200 efectius d’extinció han estat durant tot el dia de hui segellant el perímetre de l’incendi perquè no s’estenga i malgrat les altes temperatures registrades hui i a la climatologia adversa, l’incendi ha estat més tranquil del que esperàvem”, va detallar.

No obstant això, va considerar que “fins que no es rebaixe la càrrega tèrmica de la superfície afectada” no tindran “pressa per donar per controlat l’incendi perquè la política del Consell és pecar per excés”, ha afirmat el conseller de Governació.

Així mateix, va recordar que ahir divendres van intervindre 21 mitjans aeris fins que els quatre Foca i les dues Brif van haver d’anar-se’n perquè s’havien produït altres incendis forestals en altres comunitats autònomes com Sevilla, Catalunya o Madrid.

Malgrat que en l’incendi no queda flama, el titular de Governació va assegurar que va a seguir-se “treballant durament perquè hui dissabte també s’espera una jornada amb temperatures altes”.

Respecte a les causes del sinistre, Castellano va comentar que hi ha diferents línies obertes en la investigació duta a terme per la Guàrdia Civil i la Unitat Tècnica de la Generalitat, “però encara no s’ha determinat una en concret”.

Quant a les persones que van ser desallotjades aquest dijous de manera preventiva, va assenyalar que ja han tornat a les seues cases “sense problemes” al llarg del dia, sense que a més fóra necessari tallar o tancar cap carretera.

El conseller de Governació va aprofitar per fer una “crida a la prudència i a la responsabilitat ciutadana i més quan fa unes temperatures tan elevades i una climatologia adversa”.

Finalment, va ressaltar “l’esforç i treball” dels mitjans d’extinció d’incendis -entre ells brigadistes de la Generalitat i de la Diputació, bombers dels Consorcis de Bombers d’Alacant i València i efectius de la UME-, així com el personal de Guàrdia Civil, Policia de la Generalitat, Policia Local, Creu Roja, voluntaris de Protecció Civil, tècnics mediambientals, tècnics d’emergències, sanitaris i batles.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?