Política

El quadripartit que podria costar-li al PP la pèrdua d’una altra alcaldia històrica a la Marina Alta

Vots obtinguts per les diferents candidatures a Benissa
Vots obtinguts per les diferents candidatures a Benissa

Al PP, ja no és només que la cita amb les urnes del diumenge a la Marina Alta li anara malament. És que la ressaca postelectoral li pot anar encara pitjor. A les alcaldies que perdrà pels pactes de l’esquerra, se li afegeix ara una altra de gran pes específic que també està en perill: Benissa. Allí, el PP va ser la força més votada amb 8 regidors. No obstant això, un quadripartit integrat per Reinciem Benissa (3 regidors), PSOE (3), Compromís (2) i, atenció, Ciutadans (1),sumaria 9 actes i podria apartar del poder un dels polítics populars de major pes a la comarca, el diputat provincial Juan Bautista Roselló, que porta com a batle del municipi des de 1999. Això és, quatre legislatures, que es diu prompte.

En principi, semblava que el PP i Roselló anaven a ser capaços de conservar Benissa. Bé conformant un govern en minoria o bé pactant amb Ciutadans, una força procliu en moltes latituds a recolzar el PP. Però a Benissa passa una cosa. L’únic regidor de Cs que ha obtingut representació és Isidor Mollà, un altre alcalde del municipi amb llarga trajectòria: ho va ser entre 1987 i 1999, primer amb el CDS i després amb el CIBE. Doncs bé, Mollà s’ha portat sempre molt mal amb Roselló. I amb motiu: durant anys li ha enlletgit la seua gestió urbanística i en particular assumptes com la Ronda dels Cotino.

En un partit com Ciutadans, que fa gala de la lluita contra la corrupció, aquests litigis serien suficients ja no només perquè Mollà no recolze el PP, sinó que accepte negociar un govern amb les altres tres forces polítiques o almenys vote per un candidat diferent al del PP en el pròxim ple d’investidura. I això seria suficient per a propiciar un canvi històric a Benissa. I una nova garrotada al PP.

És doncs difícil, perquè han de parlar quatre forces molt diferents entre si, però no impossible. El primer partit que ha sondejat la possibilitat de “propiciar un canvi de govern” a Benissa ha sigut Compromís. Els nacionalistes de Xavi Tro, que han guanyat un regidor pel que fa a 2011, van fer el dimarts per la nit públic un comunicat en el qual es mostren disposats a iniciar un “procés de diàleg” si és que la “resta de forces polítiques progressistes desitgen arribar a un acord estable que possibilite aquest canvi”. “Pensem seriosament que és necessari un nou govern plantejat amb diàleg, consens i valentia i que accepte la major part del nostre programa electoral”, sosté Compromís, que amb l’únic partit que no està disposat a pactar és amb el PP.

Evidentment, en això últim els nacionalistes coincideixen amb Reiniciem Benissa. Aquesta plataforma basada en el moviment ciutadà ha emulat altres fenòmens esdevinguts a Madrid o a Barcelona i s’ha convertit en la segona força política de la localitat, en aconseguir tres regidors. El seu candidat, Abel Cardona, va admetre que ara mateix la situació política “està molt oberta” i es va mostrar disposat a escoltar “totes les propostes” que vinguen de les forces fins ara en l’oposició “i que respecten la identitat del nostre projecte”. Això sí, Cardona va admetre albergar “molts dubtes” sobre aquest tema “perquè no es tracta simplement de canviar unes persones per altres sinó de canviar el model i promoure una autèntica renovació de les idees i de la política”.

De qualsevol forma, Cardona va matisar que la decisió final de Reiniciem Benissa serà dels veïns mitjançant un fòrum que se celebrarà la setmana que ve.

És també lògic que el PSOE se sente a negociar la possibilitat d’apartar a Roselló de l’Alcaldia. Als socialistes no els va ser bé el diumenge: com ha passat en tants llocs, van veure el seu espai electoral minvat per les noves forces emergents i van perdre dos regidors. El partit ja ha iniciat autocrítica. Però també Manuel Juan Giner ha advocat per conversar amb totes les forces polítiques excepte el PP per a aconseguir un “canvi tranquil” i un “govern de progrés”.

Aquest diari va intentar ahir sense èxit localitzar a Mollà. No obstant això, a la seua pàgina de facebook, el candidat de Cs assenyalava el dilluns als seus seguidors que “podeu estar segurs que sereu informats de cada pas que donem en aquest procés”. El que vol dir dos coses: que Ciutadans, que és la clau d’aquesta història, vol que almenys hi haja un procés i que està disposat a difondre novetats sobre el mateix en els pròxims dies.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 28 de maig de 2015 al diari electrònic LA MARINA PLAZA


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?