Opinió

Turisme i Benissa Impuls, per Vicent Cabrera

Logo de Benissa Impuls
Logo de Benissa Impuls

Resulta indubtable la tasca que realitza l’empresa municipal Benissa Impuls al llarg de la seua trajectòria. A això ha contribuït no només una eficient gestió sinó també una plantilla de personal que almenys des d’una observació externa, bé sembla que haja sigut capaç d’identificar-se amb la generació d’una empresa solvent en els serveis que presta.

No cal ni dir que, en definitiva, constitueix una bestiesa denigrar allò públic en favor d’allò privat o viceversa ja que darrere de les organitzacions o les institucions estan les persones i són aquestes en ultima instància les qui les prestigien o desprestigien, ja siguen caixes d’estalvis, bancs, governs, hospitals o clubs de futbol.

La gran majoria de ciutadans de Benissa, coneixem la pluralitat de serveis que diàriament presta BENISSA IMPULS al nostre municipi, serveis que es troben pràcticament protocolitzats o estandarditzats en la seua execució al llarg de l’any, no obstant això es troba a faltar que a nivell polític BENISSA IMPULS, no siga una mica més que una seqüència executiva de serveis eficientment prestats en el temps i en conseqüència, no siga partícip de l’estratègia turística de l’Ajuntament de Benissa.

És necessari insistir contínuament en la relació existent entre el TURISME i el PAISATGE. Les nostres partides rurals i la nostra zona costanera són el nostre principal atractiu com a destinació turística. Any rere any un percentatge cada vegada més elevat dels nostres habitatges en sòl rural són arrendats des d’abril fins a setembre principalment a turistes que per evidents raons trien Benissa i per això segons el meu parer, la neteja dels nostres camins rurals comença tard i no sempre amb criteris que es puguen entendre, almenys des del punt de vista turístic. Observar la neteja de camins al juny i fins i tot al juliol i agost, és inadequat perquè no transmetem una bona imatge als nostres turistes igual que no transmetem bona imatge quan som incapaços des del punt de vista polític de tindre els principals camins rurals sense clots sobretot en període estiuenc.

I som així mateix incompetents en no percebre com de LLEJOS són els accessos a la població de Benissa, potser com a conseqüència d’estar acostumats a aquestes vistes, però un visitant no acostumat, malament encaixarà estèticament l’accés nord de Benissa, començant per l’antic escorxador municipal, o el sud, davant del Pla dels Molins, començant també per un àrea inqualificable, o l’accés des de la població de Senija, igualment inqualificable. I això per no posar l’accent en l’Avinguda de la Marina ja a la zona costanera de Benissa.

Cap signe extern dels esmentats anteriorment fan presagiar la nostra meravellosa plaça del Rei Jaume I o el nostre centre històric. I és que com deia un professor de màrqueting polític, res diu més d’un poble per a un turista que el bany del bar o restaurant on necessàriament ha de detindre’s per raons d’urgència o premura. La imatge d’aquest poble quedarà gravada a foc en el turista fins la seua mort per culpa de semblant esdeveniment si l’experiència li resulta adversa.

Encara hui Benissa té potencial turístic com per a atreure turisme de qualitat que a més perdure en el temps però a aquest turisme no se li conquista amb mediocritat i coses lleges perquè tots, absolutament tots, quan ens convertim en turistes busquem l’autenticitat, l’originalitat, allò ben cuidat i allò estèticament agradable i per això no existeix una població mitjanament compromesa amb el turisme que no atenga aquests reclams. Hi ha prou amb mirar a Catalunya o el País Basc mitjançant els seus observatoris del paisatge. BENISSA IMPULS, sens dubte, ha de ser una peça fonamental en aquesta estratègia turística de l’Ajuntament de Benissa. En el futur tal vegada.

* Vicent Cabrera és portaveu del PSOE de Benissa.


Comentaris a la notícia

Joan Josep Cardona Ivars

Estimat Vicent: Sembla coincidència que el teu article de opinió i el meu tenen molts punts de contacte. M´alegra que un polític local (cap de la oposició) i jo, ciutadà, primer que tot, ens preocupe la estètica del nostre poble. No està res perdut, almenys, algun responsable polític local parla de la imatge que donen les entrades de Benissa.
Vicent: tu, per edat no vas coneixer el perllongat període de l'alcaldia del senyor Salvador Ivars. Ell, i el seu equip de govern, van saber veure que amb la compra de participacions del pou de Benidoleig Benissa ja podia tindre la modernitat (i necessitat) d'aigua corrent. Amb això quedava oberta la urbanització de la zona de la Fustera. Si be és cert que junt amb els regidors hi havien dos o tres incipients capitans d'empresa immobiliària, molt preocupats per allò, res lleva que es feu una bona gestió i un salt qualitatiu en l'entrada del nostre poble a la prosperitat. Els grans trossos de Fanàdics (El Brindat, La Retora, Carrions, etc. canviaren el bucòlic paisatge rural per xalets unifamiliars). Res a dir. Però el que és el casc urbà fou, un enorme gran desastre.
Pensa en aquell moment i pensa què deurien pensar aquells ciutadans alemanys, anglesos i francesos que anaven a fer una gestió a l'ajuntament vell (carrer del Bot)com d'atronitat, endarrerit i brut estava Pensa si precisaven un metge com veurien les clíniques ubicades al propi domicili del facultatiu. I així un munt de coses en una Benissa abandonada. No així La Fustera..
L´entrada de diners per la venda del terreny de Fanàdics fou conegut humorísticament per: "Hem canviat el bancal per una cambra de bany". I de fet fou el primer en què va pensar un benisser. I d'ahi a modificar la façana de casa i començar un desgavell que fou necessari parar confeccionant unes primeres normes urbanístiques (25/6/1974)en la següent legislatura, la del sr. Pepe Ivars. Així intentarem preservar més d'una façana i conservar el barri antic. Després, el següent ajuntament ja fou més rígid, però la iniciativa ja estava presa pensant en el valor afegit que li donaríem a la industria turistica.
Del temps de l'alcaldia de Salvador Ivars res, o poca cosa es feu per millorar l'estampa del poble. En realitat cap poble ho feu per quan "el Dorado turístic" emplenava el temps i, a lo millor es pensava que una "typical" Benissa venia molt.Ara, a la costa marítima si que es van fer millores de interès. Es feia el contrari de sempre :ara la costa vivia d'esquenes al poble. Algun dia espere parlar llarg i a consciència sobre allò.
...I continuem igual, i en ratifique en el que dius.
Un des problemes que tenim els benissers és simplement que no ens CREEM el nostre poble. Ni VALOREM res del que tenim. Siga moble, immoble o persona. I el potencial de Benissa, com a municipi, i el de les persones com a patrimoni està ahi i ple de interès.Aqui, al contrari d'altres pobles veins, no gaudim del "xauvinisme". No se si és bo o dolent, però a ells els va molt be.
La iniciativa privada farà el què puga, però la OFICIAL, participa escassament de eixe PROJECTE DE POBLE que des de l'Ajuntament es deuria estudiar, concretar i potenciar. Jo ho veig (la situació municipal) com a cansanci, avorriment i un poc "estic ja que reglote".
El ciutadà poc pot aconseguir. Xerrameca d'esmorzada i ahi queda tot. Però l'Ajuntament, del que tu participes com a cap de la oposició SI TÉ les adients possibilitats i poder per dur avant la millora de moltes coses que alegrarien, millorarien i potenciarien les nostre riqueses naturals.
Aquestes dues cartes encreuades, fetes en el rigor de l'agost sembla que siguen una xerrada d'orxateria. Tot parat, per l'estacionalitat estienca queda com un "bridis al sol". Ni els teus companys de l'ajuntament o llegiran.Però la tardor i el començament del curs està a la volta del cantó. El que tu i jo fem ara més semblen els "deures estivals" que no un examen general del nostre poble. Però els deures acaben en un examen final. I seria oportú que la teua veu patriòtica i entusiasta (d'això no en cap cap dubte) posarà a un plenari l'exposició d'una queixa quasi general de com tenim d'abandonat el casc urbà. És ahí, precisament, on les coses es podran sentir millor i on (a lo millor) es posa remei a les lamentables entrades del nostre poble. La iniciativa privada mereix ser escoltada i que els seus individuals esforços per fer anar Benissa avant estiga recolzada pel seu Ajuntament. Que així siga. Joan Josep Cardona Ivars (Cronista oficial de Benissa)


Voleu deixar un comentari a la notícia?