Opinió

Troglodites, per Jaume Ortolà i Font

Els diaris més prestigiosos dels dos països amb més tradició democràtica del món, el New York Times i el Financial Times, ho van deixar ben clar en els seus editorials fa poques setmanes: les declaracions d’alguns militars espanyols entorn del debat estatutari i sobretot l’actitud del PP respecte a aquestes proclames són una amenaça per a la democràcia. “Troglodites” era la paraula que significativament apareixia en el titular del New York Times. Mentre ací continuaven les manipulacions més barroeres i els insults racistes sense aturador, des de fora ens havien filat perfectament.

El mateix podem dir de l’espiral depredadora de l’urbanisme valencià. Des de fora ja ens han guipat del tot. L’escàndol és fenomenal. Som portada en els mitjans de comunicació estatals i europeus de manera habitual. Les institucions europees han fet dictàmens sobre l’aplicació de la legislació urbanística valenciana i la condemna és tan contundent que ens hauria de caure la cara de vergonya. Però ací fem com si la cosa no tinguera res a veure amb nosaltres. A Benissa el PP en solitari ha aprovat el pla urbanístic de la Ronda Nord pocs dies abans de l’entrada en vigor de la nova Llei Urbanística Valenciana contra totes les recomanacions de la Unió Europea. El mateix ha passat en altres pobles de la comarca. A Calp hem sabut que és el mateix promotor Blasco (perdó, volia dir conseller Blasco) qui ha “suggerit” la precipitació en l’aprovació d’aquests plans. No passa res. A Fitur es pot presentar l’hotel Atrium de la Vila Joiosa, un dels màxims exemples de la il·legalitat urbanística valenciana (53000 metres quadrats d’excés d’edificació), com el que som i el que fem. Sense vergonya que no passa res.

¿On és la dreta liberal, moderna, democràtica i europea que tan saludable seria per al nostre sistema polític? ¿On? ¿On és? Podem mirar a una altra banda, podem fer com si la cosa no ens afectara. Però des de Brussel·les, des de Londres, des de Nova York ens ho estan dient ben clar: troglodites.

Jaume Ortolà i Font


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?