Opinió

9 d’Octubre, el dia nacional dels valencians; per Jaume Berenguer

Jaume Berenguer amb la resta de la candidatura del Bloc
Jaume Berenguer amb la resta de la candidatura

Eixe dia, en l’any 1238 entrava Jaume I a València.

Des de fa uns pocs anys, concretament des de l’any 2009 i gràcies a la tasca del nostre portaveu, Xavi Tro al front de les regidories de cultura, patrimoni històric i normalització lingüística la passada legislatura, a Benissa es celebra el 9 d’octubre, el dia nacional dels valencians, amb actes i activitats per a xiquets i majors a la plaça Jaume I, des d’eixe mateix any presidida per una escultura del nostre rei en la plaça que porta el seu nom. En una data, que Benissa, com un municipi valencià més, recorda i celebra que som un poble, que vam ser un país i que serem un estat.

Hi ha qui diu que per a què ho celebrem, i jo li conteste: perquè som un poble, amb una cultura pròpia, amb una llengua que ens estimem, amb les muixerangues, amb les bandes, amb les mascletades, els castells, amb els balls, amb la dolçaina i el tabalet, amb els moros i cristians, les falles, les fogueres, els bous al carrer, amb els camps de ceps, els ametlers florits, l’olor de taronger florit, etc.

Pense en com ens tracten, que nomes volen que siguem la seua platja, pense en el corredor mediterrani, que hi ha qui no vol que passe per ací, pense en els molts anys reclamant infraestructures que ara estan aturades, en els impostos que s’en van fora i no tornen, en el peatge de l’AP-7, en el tren de la costa, etc. Sabíeu que tarda el mateix una persona en tren de Madrid a Alacant que de Benissa a Alacant?

I què fan aquells que el poble ha triat perquè els defenguen? Mirar que els manen de Madrid, on per cert els polítics valencians del PPSOE pinten poc i no mostren cap interés per fer res, total assegudets en la seua cadira cobren igual. Això és el que els interessa, estar calladets, que per a això els trien -els seus caps, no els valencians, clar.

Però aixo s’acaba. Per primera vegada els valencians tindrem la representació que ens cal en el Congrés a Madrid, representació que no poden ni podran controlar, representació que, amb lleis fetes a mida, han intentat impedir. Però no podran fer-nos callar, no van poder en el passat ni podran en el futur, SEREM LA VEU D’UN POBLE, del nostre poble, del poble valencià. Ja no caminem en silenci, ja no tenim por, sabem que ens passarà si callem, i no volem callar, per això el pròxim 20 de novembre, la Coalició Compromís, la coalició on està el BLOC ha d’estar a Madrid, per a defensar els nostres interessos, els interessos dels valencians.

Som els hereus de molts anys de resistència del poble valencià. Volem un futur sobirà on el País Valencià camine per on decidim, construint un futur d’innovació i progrés amb valentia i coratge davant dels enormes reptes que el segle XXI representa per al nostre poble. Els somnis de Basset, Renau, Estellés, Valor, Sanchis Guarner, Fuster i perquè no, també de Jaume I, hui nosaltres els continuem. Diuen que els valencians som meninfots, però la supervivència del Tribunal de les Aigües, de l’Horta, del Cabanyal, de la nostra llengua … ens diu el contrari som un poble valent que encara té per escriure el millor de la seua història. La crisi a la qual els mals governs ens han portat és el repte al qual ens enfrontarem amb nous camins i solucions adaptades a un nou món multipolar, on el nostre país, la nostra gent cal que brille amb llum pròpia.

I acabe el meu escrit amb una part de la cançó del cantautor de Torrent, Pau Alabajos, que porta per títol, València 9 d’octubre, no pot tindre millor final.

Es València 9 d’Octubre
No podran fer-nos callar
Cridarem amb tantes ganes
Que l’asfalt tremolarà …

* Jaume Berenguer és el secretari local del BLOC de Benissa


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?