Natura

L’Associació Benissera Anti-Incendis (ABAI) realitza accions per a combatre la processionària dels pins

Trampa per a la processionària
Trampa per a la processionària

De nou, l’Associació Benissera Anti-incendis (ABAI) torna a realitzar una de les seues accions per a millorar el medi ambient de Benissa. Aquesta volta es tracta de la col·locació de diversos paranys de feromones per a combatre la procesionària del pi a les zones de Benissa més afectades per aquesta plaga, com és la Solana, la Mallà Verda i el Collao.

Des d’ABAI expliquen que “la procesionària del pi, com tots els lepidòpters, té un desenvolupament que passa per les fases d’embrió (ou), larva (eruga) i crisàlida (adult/papallona), i és en aquesta última fase del cicle on els paranys de feromones són efectives. A l’estiu les crisàlides fan eclosió, i sorgeixen les papallones, de les quals el seu període de vida és molt curt (entre un i dos dies), que copulen, començant així de nou el cicle”.

Els paranys que es col·loquen, continuen les mateixes fonts, “capturen els mascles de la processionària ja que són atrets per la feromona sexual sintètica que posseeix. El cos del parany és de plàstic opac, de color marró. El mascle, atret pel difusor de feromona, s’introdueix en el parany i cerca després l’eixida cap a la ranura inferior d’aquesta, per on s’albira alguna claredat. La borsa de recol·lecció és de plàstic transparent, lleuger i flexible, per a evitar que es forme sota el parany un recinte ampli en el qual els mascles podrien volar i potser escapar. La part inferior de la borsa és de color negre, per a evitar que els ocells vegen els insectes capturats i puguen trencar-la en voler alimentar-se amb ells”.

Enguany, ABAI va col·locar els primers paranys al juny per a fer setmanalment el seguiment i detecció de la població, però no va ser fins a mitjan juliol quan es va aconseguir el nivell de captures que determinen el llindar de tolerància per a ja instal·lar la totalitat dels paranys. Segons el ritme de captures actual es preveu que cada parany atrape més de 200 individus. L’associació també ha realitzat enguany la neteja i desbrossament en terrenys municipals de La Solana i en aquests moments està també realitzant la seua vigilància estiuenca contra incendis forestals en les zones verdes municipals, amb torns de voluntariat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?