Natura

La brigada forestal de Benissa es queda sense vehicle autobomba

Vehicle autobomba (foto del flickr de macfacizar)
Vehicle autobomba (foto del flickr de macfacizar)

Les retallades de personal de la Conselleria de Governació obligaran a prescindir de huit de les nou brigades forestals que es contractaven a l’estiu a la província d’Alacant per reforçar l’operatiu que treballa tot l’any en les tasques d’extinció d’incendis.

Les contractacions, segons va denunciar ahir CCOO, s’han reduït un 90%, en passar de 85 a només 10 persones, circumstància que impedirà posar en marxa les brigades d’Alcoi, Agres, Planes, Guardamar, Petrer, Xixona i Orba, que s’incorporaven a treballar en el període estiuenc. Només Relleu tornarà a estar operativa, encara que dos mesos menys que en campanyes anteriors.

Miguel Rozalén, delegat sindical de CCOO, va explicar que el dispositiu d’extinció d’incendis de la Conselleria de Governació a la província està integrat per huit brigades forestals que es troben operatives tot l’any, i que estan integrades per un centenar de persones.

Es tracta, en concret, de les brigades de Font Roja a Alcoi, Biar, Tibi, Benimantell, Parcent, Vall d’Alcalà, L’Orxa i Benissa. Aquest dispositiu, amb tot, es reforçava a l’estiu, l’època de major risc d’incendis, amb unes altres nou brigades.

No obstant això, i tal com ja es temia, la Conselleria aplicarà una dràstica retallada en els reforços estiuencs. Segons manifestava Miguel Rozalén, el citat departament autonòmic només ha ordenat 10 contractacions a la província, respecte a les 85 que eren habituals en aquest període estiuenc.

La conseqüència immediata és que es prescindirà de huit de les nou brigades de reforç. El representant sindical, fent referència a la informació que els ha facilitat l’empresa, assegura que aquest estiu no estaran operatius els grups d’Alcoi, Agres, Planes, Guardamar, Petrer, Xixona i Orba. Només tornarà a treballar la brigada de Relleu, però dos mesos menys que en anteriors campanyes.

Per si això fóra poc, Rozalén ressalta que també es prescindirà dels vehicles autobomba de les bases de Benissa i Planes. “Aquestes retallades suposen que les brigades que utilitzen aquestes bases tindran falta d’aigua per treballar en els incendis, minvant sens dubte la seua eficàcia i eficiència”.

Cal recordar que els brigadistes han protagonitzant en les últimes setmanes diferents actes de protesta davant aquesta previsió de retallades que, finalment, sembla que ha acabat confirmant-se. Una de les protestes va tindre com a objectiu el conseller Serafín Castellano, en la inauguració de la base contra incendis d’Onil.

Des de la Conselleria ahir ni es van confirmar ni es van desmentir les retallades, limitant-se a assenyalar que el dispositiu encara s’està preparant i que ja es presentarà en el seu moment.

Fer caixa a costa de la integritat física dels treballadors i la muntanya

El sindicat CC OO ha criticat amb duresa la retallada de personal en els reforços per a les brigades i ha acusat la Conselleria de Governació de “fer caixa a costa de la integritat física dels brigadistes i del patrimoni forestal valencià”.

En un comunicat, la central recorda que el PP ha rebutjat mocions del PSOE i del Bloc que instaven el Consell a mantindre els mateixos professionals d’extinció d’incendis i a no aplicar la retallada del 90% en el reforç estiuenc de les brigades.

En aquest sentit, des de CCOO s’assegura que un esforç econòmic per mantindre el pressupost de prevenció d’incendis “evitaria haver de lamentar posteriorment no haver invertit suficients mitjans a esbiaixar les conseqüències de qualsevol situació greu d’emergència al País Valencià”.

El sindicat adverteix, a més, que les pretensions d’estalvi econòmic del Consell “poden generar a curt termini un cost molt més elevat des del punt de vista econòmic i ambiental”.

La central, d’altra banda, alerta de “l’augment d’accidents laborals provocat per la falta de personal necessari en una tasca tan arriscada com l’extinció d’incendis forestals”, per la qual cosa acusa a Governació d’estar “fent caixa amb la integritat física dels brigadistes i amb el patrimoni forestal valencià”.

El sindicat CCOO assenyala en el seu comunicat que la plantilla actual de 100 brigadistes és “una xifra que els tècnics consideren insuficient per fer front al risc d’incendis forestals a l’estiu”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?