Natura

Els Verds exigeix una «protecció especial» per a les zones cremades aquest estiu a la serra de Venta

El diputat dels Verds-l’Entesa, Carles Arnal, ha exigit dissabte en la serra de Bèrnia al conseller de Territori i Vivenda, Rafael Blasco, una protecció especial de les muntanyes on hi ha hagut incendis forestals per a garantir la seua correcta regeneració. Arnal ha dit que Blasco ha de ser consegüent amb la Llei Forestal i impedir que les zones cremades s’urbanitzen com ha passat a Terra Mítica o a la Renegà a Orpesa incomplint la pròpia normativa comunitària. També ha reclamat que la repoblació de superfícies forestals com les que van cremar a finals d’agost en la Solana de Benissa i Llíber i Xaló siga respectuosa amb la naturalesa sense danyar l’ecosistema, sense utilitzar maquinària pesada i repoblant amb espècies autòctones -arbustives i arbórees- que tenen la capacitat de rebrotar després dels incendis perquè eixa és la millor garantia que si en el futur, per desgràcia, hi hagués algun altre incendi, el territori es regenerara de forma natural.
Arnal va visitar també dissabte les obres del passeig litoral de Benissa. Membres de El Runar d’este municipi i del Col.lectiu Vall del Pop li han traslladat les seues inquietuds. El portaveu dels Verds, Toni Roderic, també ha participat en la trobada, tot indicant que des de la Conselleria de Territori i Vivenda no es poden limitar a dir que l’incendi ha estat provocat, ho han de demostrar i explicar clarament les intencions. Perquè la realitat és que un focus d’este incendi va ser un abocador il·legal vora a la carretera que uneix Pinos i Bèrnia i la Conselleria del senyor Blasco com a mínim és responsable de permetre o consentir estes actuacions.
Respecte al passeig litoral, projecte que realitza el Ministeri de Medi Ambient, el diputat Carles Arnal, ha lamentat l’afecció sobre microreserves de flora i plantes endèmiques. És una llàstima que s’intensifique la pressió sobre este paisatge, ha afirmat. Arnal li ha recriminat al Consell que gaste un doble llenguatge amb la figura de protecció dels Llocs d’Interés Comunitari (LIC’s). Ha recordat que el litoral de Benissa, amb la cala Fustera, i també les serres de Bèrnia i Ferrer tenen esta protecció. La Unió Europea encara no ha aprovat els LIC’s i eixe argument, segons Arnal, l’utilitzen sovint en la Generalitat. Toni Roderic posà de manifest la incongruència de les autoritats valencianes que per una part demanen fons LIFE de la CE per a la conservació de la zona costera de Benissa i per altra fan actuacions que desfan allò que s’ha de protegir. Per la seua banda, Àngel Ibáñez, del Runar, ha expressat la seua preocupació per la possibilitat que les zones que han cremat a Llíber i Xaló, municipis que no tenen aprovat el seu PGOU, puguen urbanitzar-se.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?